VS steunen vredesonderhandelingen vanuit Afghanistan

Archieffoto uit september 2008 van Talibanstrijders in de Afghaanse provincie Wardak. Foto AFP

De Verenigde Staten zullen initiatieven vanuit Afghanistan steunen om middels onderhandelingen een einde te maken aan de oorlog met de Talibaan. Dat maakte het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend volgens persbureau Reuters.

Woordvoerder Victoria Nuland meldt dat er nog geen officieel bericht is vanuit de Talibaan om een kantoor in Qatar te openen dat bedoeld is voor vredesonderhandelingen, maar dat het Ministerie bereid is de komst van een dergelijk kantoor te ondersteunen:

“Als dit plan onderdeel uitmaakt van een proces dat geleid en ondersteund wordt door Afghanistan, en als de Afghaanse overheid zelf en die in Qatar vinden dat het een constructieve rol kan spelen, dan zullen wij daar eveneens deel van uitmaken.”

Overeenkomst tussen de Talibaan en Qatar

De Talibaan maakte vanochtend bekend dat ze een overeenkomst hebben gesloten met deelstaat Qatar om hier een verbindingskantoor te openen en “de dialoog met de internationale gemeenschap op te starten”, meldt AP. Buiten de Afghaanse regering om kan hier een begin worden gemaakt aan onderhandelingen om de inmiddels tien jaar durende oorlog in Afghanistan te kunnen beëindigen. De Verenigde Staten sturen al lange tijd aan op vredesbesprekingen met de Talibaan.

Eind vorige week maakte de Afghaanse president Hamid Karzai bekend de plannen van de Talibaan voor een politiek kantoor in Qatar te accepteren. Eerder wilde hij nog betrokken worden bij de keuze voor een locatie, en wil dat de besprekingen onder Afghaanse leiding plaatsvinden.

Begin oktober verbrak Karzai de vredesonderhandelingen met het gematigde deel van de Talibaan nadat de voorzitter van de Vredesraad, oud-president Rabbani, omkwam bij een zelfmoordaanslag in Kabul. Karzai, daarvoor altijd voorstander van gesprekken met de Talibaan, zei toen dat hij alleen verder wilde praten als de islamisten “een officieel adres” zouden hebben.

    • Annemarie Coevert