VS negeert dreiging Iran en keert terug naar Perzische Golf

Iraanse marineschepen nemen deel aan een oefening in de strategische Straat van Hormuz in het zuiden van Iran.Foto AFP / Ebrahim Noroozi

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie laat vandaag weten dat hun vliegdekschip terug zal keren naar de Perzische Golf, ondanks dat Iran dreigt met sancties. De Iraanse Marine liet vanochtend weten dat het geen buitenlandse troepen wil in hun territoriale wateren.

George Little, een woordvoerder van het Amerikaanse Pentagon in Washington liet stellig weten de Iraanse eis te negeren volgens persbureau Reuters:

“De inzet van Amerikaanse militaire middelen in de regio van de Perzische Golf regio blijft zoals deze al tientallen jaren is. De troepen zijn nodig lopende missies ondersteuning te bieden.”

Eenmalige waarschuwing vanuit Iran

Vanochtend dreigde het hoofd van het Iraanse leger met acties als de VS hun vliegdekschip terug laten keren naar de Perzische Golf, en benadrukte dat het om een eenmalige waarschuwing ging. De Iraanse marinecommandant Habibollah Sayyari vindt dat Iran zelf de veiligheid kan garanderen:

“Iran handelt in navolging van internationale wetgeving en buitenlandse troepen moeten niet aanwezige zijn in onze territoriale wateren.”

http://www.youtube.com/watch?v=Y8UL_Zt5nAs

Iran maakte onlangs video’s en foto’s van een vliegdekschip toen het vanuit de Golf van Oman de Perzische Golf binnenvoer, naar eigen zeggen om te laten zien dat het de buitenlandse militaire macht beïnvloedt. Volgens Amerika ging het om een al langer geplande doorvaart door de Straat van Hormuz (kaart).

Gisterochtend zou Iran succesvolle testen hebben uitgevoerd met nieuwe middellange afstandsraketten tijdens oefeningen bij de strategische Straat van Hormuz, een voor olietankers belangrijke zeepassage tussen Iran en het Arabisch Schiereiland. Iran dreigt deze belangrijke olieroute te blokkeren als de EU kiest voor een olie-embargo tegen Iran.

De Verenigde Staten lieten gisteren al weten “elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran niet te accepteren. Maar Iran lijkt een blokkade te zien als ideaal dreigmiddel tegen een door de EU geopperd olie-embargo tegen het land.

    • Annemarie Coevert