Van Meurs, we slaan je beurs

Martin van Meurs was van 1982 tot 1990 namens de PvdA wethouder te Arnhem. Daarna richtte hij Leefbaar Arnhem op, een partij van ‘het gezonde volksgevoel’. Zo waren ze voor steun aan de voetbalclub Vitesse. Bij een vergadering verschenen de afgevaardigden van Leefbaar Arnhem in Vitesse-shirt.

In het najaar van 2010 deed een medewerker van een fotowinkel aangifte tegen Van Meurs omdat hij ‘foto’s van seks met kinderen’ wilde laten afdrukken. Bij een huiszoeking vond de politie een collectie van 3400 afbeeldingen en 241 films met kinderporno op zijn computer. Er werden ook foto’s van seks met dieren aangetroffen. Hij werd veroordeeld tot een jaar celstraf en een half jaar voorwaardelijk.

Een week voor Kerst keerde Martin van Meurs onder een nieuwe naam – Nieuw Leefbaar Arnhem – sterk vermagerd en met een rode shawl om de nek terug in de gemeenteraad. In de hal van het stadhuis dronk hij een kop koffie en raakte hij verstrikt in een zinloze discussie met verslaggevers die hem ‘een pedo’ vonden.

Buiten was een mini-demonstratie, georganiseerd door Jos Aalders, een man die landelijk bekend werd omdat hij verkleed als ‘Zorro’ bruggen en gebouwen beklom. Hij wilde zo een omgangsregeling met zijn kinderen afdwingen.

Jos zei dat ‘Zorro’ een kinderheld is, die net als hij zelf opkomt voor ‘de zwakken’. Jos was ook ‘kinderombudsman’ en oprichter van de politieke partij ‘Partij Rechten Kind’. Deze zomer organiseerde hij samen met wat motorrijders een demonstratie voor het woonhuis van een pedofiel in Hengelo.

Jos had een piercing door de wenkbrauw en kondigde aan dat ze zich vanaf de publieke tribune zouden laten horen. Wat verder opviel, was dat hij het woord ‘voorbeeldfunctie’ niet kon uitspreken.

Leus van de demonstranten was: „Van Meurs, we slaan je beurs!”

Tijdens zijn verklaring in de gemeenteraad werd Martin van Meurs vanaf de publieke tribune uitgescholden. Burgemeester Krikke liet het publiek verwijderen. Toen Van Meurs klaar was, kondigde een raadslid aan dat hij zijn collega in elkaar wilde timmeren.

De verslaggever van Powned stelde hem de open vraag: „U hebt zelf toegegeven dat u een meisje van vijf hebt gelikt, dan bent u toch een pedofiel?” Van Meurs vroeg aan een beveiliger of de verslaggever kon worden opgepakt wegens smaad.

Het antwoord: „Nee, dat kan niet, flikker.”

Even later verliet hij onder bewaking via een nooduitgang het stadhuis. Vanaf zijn ‘geheime onderduikadres’ liet hij later weten dat hij wegens geldgebrek was teruggekeerd in de politiek.

Jos Aalders reageerde door te zeggen dat dit nog maar het begin was.

„Van Meurs heeft alle rechten als mens verspeeld.”

Ik begon die ex-vrouw van Zorro ook wel te begrijpen.

Marcel van Roosmalen

Renske de Greef is tot 16 januari op vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar dagelijks op deze pagina.

Lees de columns van alle nrc.next-columnisten terug via nrcnext.nl/columnisten

    • Marcel van Roosmalen