Uitgelicht

Film

Rat Race (Jerry Zucker, 2001, VS/Canada). Merkwaardig ouderwetse formulefilm over soort anarchistische vossenjacht, laat komische stijlen van Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Cuba Gooding jr. en John Cleese totaal niet op elkaar aansluiten. RTL7, 20.30-22.40u.

The Squid and the Whale (Noah Baumbach, 2005, VS). In filmische autobiografie van scenarioschrijver/regisseur Baumbach (Margot at the Wedding) gaat iedereen uit elkaar. Zo lijkt het althans vanuit het puberperspectief van de film. In elk geval kan vader Bernard (Jeff Daniels) het niet meer uithouden met moeder Joan (Laura Linney), omdat hij een slome zak is en zij een overspelige neuroot. Baumbach heeft vooral oog voor het absurde in de alledaagse menselijke betrekkingen. Er komt geen greintje ironie aan te pas. Zijn ernst is echt en intens. Je lacht alleen om het ongemak. RTL8, 20.30-22.05u.

Millions (Danny Boyle, 2004, Engeland). Familiefilm van de regisseur van o.a. Trainspotting en Slumdog Millionaire zou een mooi kerst-alternatief zijn voor It’s a Wonderful Life en weet een oude vraag opnieuw, aangenaam aan de orde te stellen: maakt geld gelukkig? Een jongetje van acht vindt een grote zak geld en wil het onder de armen verdelen. Zijn iets oudere broer heeft gewonere wensen. De zaak wordt nog gecompliceerd door het feit dat in deze film Engeland overstapt op de euro en het pond nog maar twaalf dagen geldig is. Morgen, Ned.3, 15.30-17.05u.

Informatief

Het Klokhuis. Het Klokhuis reist af naar Ecomare op Texel om daar van alles te leren over de opvang van zeehonden. Ned.3, 18.20-18.45u.

Sterren op het doek. Nieuwe reeks van het programma waarin een bekende Nederlander in uiteenlopende stijlen wordt geportretteerd door drie kunstenaars, en tegelijkertijd wordt geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Vanavond Linda de Mol. De kunstenaars zijn Nicoline Heemskerk, Birgitta Sundström Jansdotter en Emile van Dalen. Ned.2, 20.25-21.05u.

Leopold III - mon père. Documentaire van Nicholas Delvaux over leven en werk van de vierde koning der Belgen, Leopold III (1901-1983), gezien door de ogen van zijn dochter, prinses Esmeralda. In tegenstelling tot koningin Wilhelmina besloot Leopold na de Duitse inval en bezetting in mei 1940 in het land te blijven. Dat betekende een breuk met zijn regering en dat, samen met zijn houding tijdens de bezetting, vormde de aanleiding tot de Koningskwestie na de oorlog, en uiteindelijk Leopolds troonsafstand ten gunste van zijn zoon Boudewijn. Aan de hand van interviews met de prinses en met historici, analisten en getuigen reconstrueert Delvaux het leven van Leopold. Met niet eerder op tv vertoonde archiefbeelden, en het laatste interview met prins Alexander (1942-2009), de oudste zoon van Leopold. Canvas, 21.10-22.35u.

King George & Queen Mary: The royals who rescued the monarchy. Deel 1 van tweedelige documentaire over de grootouders van koning Elizabeth II: George V en Mary, wier invloed voortduurt tot de dag van van vandaag. Het eerste deel concentreert zich op George. Geboren en getogen in het victoriaanse tijdperk en daarom alleen al een zeer onwaarschijnlijke hervormer. Maar de conservatief George omhelsde sociale en democratische hervormingen na de Eerste Wereldoorlog, ‘creëerde’ het huis Windsor en werd populairder dan ooit. Als een vader was hij minder succesvol: hij terroriseerde zijn kinderen en raakte vervreemd met zijn oudste zoon en troonsopvolger Edward. BBC 2, 22.00-23.00u.

5 jaar later. Jeroen Pauw praat met minister Henk Kamp. „Ik ben ervan overtuigd dat over 5 jaar nog steeds helder is waarom we naar Irak zijn gegaan.” Dit zei Kamp, minister van Defensie tussen 2002 en 2007, vijf jaar geleden. Wat zegt hij nu? Ned.1, 23.00-23.55u.

Amusement

Public enemies. Driedelige dramaserie over een veroordeelde moordenaar en zijn rehabilitatiebegeleider. Eddie Mottram heeft na tien jaar zijn straf uitgezeten. Hij moet bij zijn terugkeer in de maatschappij begeleid worden door Paula, maar zij heeft net zelf problemen op het werk gehad. Met Anna Friel, Daniel Mays, en anderen. Deel 2 en 3 woensdag en donderdag. BBC 1, 22.00-23.00u.

New tricks. Britse politiereeks over drie gepensioneerde speurders die oude onopgeloste moorden opnieuw onderzoeken. In 1997 werd Shivani Das, een mooie pasgetrouwde Aziatische vrouw, in de buurt van een kanaal aangevallen en voor dood achtergelaten. Sindsdien ligt ze in coma. Het team stelt vast dat er een grote onenigheid heerst tussen Shivani’s verwesterde familie en die van haar traditioneel opgevoede man Milan. Er blijkt ook een verband te zijn tussen de aanslag op Shivani en de verdwijning van een privédetective. Eén, 23.15-00.05u.