uitgelicht

Programme Name: Public Enemies - TX: n/a - Episode: n/a (No. 1) - Embargoed for publication until: 21/12/2011 - Picture Shows: EDDIE MOTTRAM (DANIEL MAYS) - (C) Tiger Aspect - Photographer: Jon Hall BBC/Tiger Aspect

Film

Rat Race (Jerry Zucker, 2001, VS/Canada). Merkwaardig ouderwetse formulefilm over soort anarchistische vossenjacht laat komische stijlen van Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Cuba Gooding jr. en John Cleese totaal niet op elkaar aansluiten. RTL7, 20.30-22.40u.

The Squid and the Whale (Noah Baumbach, 2005, VS). In filmische autobiografie van scenarioschrijver/regisseur Baumbach (Margot at the Wedding) gaat iedereen uit elkaar. Zo lijkt het althans vanuit het puberperspectief van de film. In elk geval kan vader Bernard (Jeff Daniels) het niet meer uithouden met moeder Joan (Laura Linney), omdat hij een slome zak is en zij een overspelige neuroot. Baumbach heeft vooral oog voor het absurde in de alledaagse menselijke betrekkingen. Er komt geen greintje ironie aan te pas. Zijn ernst is echt en intens. Je lacht alleen om het ongemak. RTL8, 20.30-22.05u.

Millions (Danny Boyle, 2004, Engeland). Familiefilm van de regisseur van o.a. Trainspotting en Slumdog Millionaire zou een mooi kerstalternatief zijn voor It’s a Wonderful Life en weet een oude vraag opnieuw en aangenaam aan de orde te stellen: maakt geld gelukkig? Een jongetje van acht vindt een grote zak geld en wil het onder de armen verdelen. Zijn iets oudere broer heeft gewonere wensen. De zaak wordt nog gecompliceerd door het feit dat in deze film Engeland overstapt op de euro en het pond nog maar twaalf dagen geldig is. Morgen, Ned.3, 15.30-17.05u.

Informatief

Het Klokhuis. Het Klokhuis reist af naar Ecomare op Texel om daar van alles te leren over de opvang van zeehonden. Ned.3, 18.20-18.45u.

Sterren op het doek. Nieuwe reeks van het programma waarin een bekende Nederlander in uiteenlopende stijlen wordt geportretteerd door drie kunstenaars en tegelijkertijd wordt geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Vanavond Linda de Mol. De kunstenaars zijn Nicoline Heemskerk, Emile van Dalen en Birgitta Sundström Jansdotter. Ned.2, 20.25-21.05u.

Leopold III - mon père. Documentaire van Nicholas Delvaux over leven en werk van de vierde koning der Belgen, Leopold III (1901-1983), gezien door de ogen van zijn dochter, prinses Esmeralda. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koningin Wilhelmina besloot Leopold na de Duitse inval en bezetting in mei 1940 in het land te blijven. Dat vormde de aanleiding tot de Koningskwestie na de oorlog, en uiteindelijk Leopolds troonsafstand ten gunste van zijn zoon Boudewijn. Aan de hand van interviews met de prinses en met historici, analisten en getuigen reconstrueert Delvaux het leven van Leopold. Met niet eerder op tv vertoonde archiefbeelden. Canvas, 21.10-22.35u.

Het uur van de wolf: Miriam Makeba - Mama Africa. Portret van Miriam Makeba, jazz-zangeres en mensenrechtenactiviste. Ze werd geboren in een Zuid-Afrikaans township en brak eind jaren 50 door als jazz-zangeres (met hulp van Harry Belafonte) in de Verenigde Staten. In de jaren 60 werd Makeba – ook wel Mama Afrika genoemd – een boegbeeld van de strijd tegen het apartheidsregime. Door haar kritiek op dat regime mocht ze het land niet meer in en verloor ze haar paspoort. Pas in 1990 kon ze terugkeren op uitnodiging van de vrijgelaten Nelson Mandela. Makeba bleef tot hoge leeftijd actief. In 2008 werd ze na een optreden in Italië onwel en stierf, op 76-jarige leeftijd, aan een hartaanval. Ned.2, 22.45-23.45u.

5 jaar later. Jeroen Pauw praat met minister Henk Kamp. „Ik ben ervan overtuigd dat over vijf jaar nog steeds helder is waarom we naar Irak zijn gegaan.” Dit zei Kamp, minister van Defensie tussen 2002 en 2007, vijf jaar geleden. Wat zegt hij nu? Ned.1, 23.00-23.55u.

Amusement

Public enemies. Driedelige dramaserie over een veroordeelde moordenaar en zijn rehabilitatiebegeleider. Eddie Mottram heeft na tien jaar zijn straf uitgezeten. Hij moet bij zijn terugkeer in de maatschappij begeleid worden door Paula, maar zij heeft net zelf problemen op het werk gehad. Met Anna Friel, Daniel Mays en anderen. Deel 2 en 3 woensdag en donderdag. BBC 1, 22.00-23.00u.

New tricks. Britse politiereeks over drie gepensioneerde speurders die oude onopgeloste moorden opnieuw onderzoeken. In 1997 werd Shivani Das, een mooie pasgetrouwde Aziatische vrouw, in de buurt van een kanaal aangevallen en voor dood achtergelaten. Sindsdien ligt ze in coma. Het team stelt vast dat er een grote onenigheid heerst tussen Shivani’s verwesterde familie en die van haar traditioneel opgevoede man Milan. Eén, 23.15-00.05u.