Theedrinken met een knipoog

Cd Tee-Set: She Likes Weeds Collected ****

In de beginjaren 1966-’67 onderscheidde Tee-Set uit Delft zich als een blanke soulgroep in het Nederlandse beatcircuit. Vroege tracks als Don’t you leave en hun cover van Rufus Thomas’ Can your monkey do the dog bewijzen dat zanger Peter Tetteroo zich kon meten met de beste soulzangers. Later werd de groep wereldwijd bekend met de zoete popsong Ma belle amie en knipoogden ze naar de drugscultuur met She likes weeds, hoewel ze zelf volhielden dat het over theedrinken ging.

Hun veelzijdige oeuvre is opgepoetst op de dubbelcd Collected, een eerbetoon aan de in 2002 overleden Tetteroo die naast Barry Hay, Piet Veerman en Harry Muskee tot de grootste popzangers van Nederland gerekend moet worden. De luchtigheid van latere liedjes als Linda Linda wordt gecompenseerd door de diepe sporen die de Nedersoul van Don’t you leave en Finally in love again door de hitparade trok. Het is een gewaagde keuze om dit essentiële brok pophistorie te openen met een nieuwe reggaeversie van Ma belle amie bij de oorspronkelijke zangtrack. Maar het werkt en je wordt er vrolijk van.

    • Jan Vollaard