Terugkijken: Beatrix, Oranje onder vuur

In de eerste minuut van de tv-serie over konigin Beatrix staat het drama tijdens koniginnedag in Apeldoorn centraal.

Na het succes van de tv-serie over prins Bernhard, slaat nu ook het vierdelige tv-drama Beatrix, Oranje onder vuur aan. De eerste aflevering, die gisteravond werd uitgezonden, trok 1,7 miljoen kijkers en valt hier terug te kijken.

Beatrix, Oranje onder vuur is een poging om het leven van koningin Beatrix sinds 1960 te verbeelden. Het is fictie, maar de makers hebben geprobeerd de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen.

De eerste aflevering van gisteren begon met Koninklijke tourbus, kort voor de poging tot een aanslag op de Koninklijke familie in Apeldoorn op Koninginnedag in 2009. De serie vertelt het verhaal van de Koninklijke familie in de uren direct na de aanslag en de jaren daarna, waarbij heden en verleden samensmelten.

Het origineel zal tevreden zijn

Veel voorpubliciteit over de serie ging over de actrice die de oudere konigin verbeeldt, Willeke van Ammelrooy (67, zes jaar jonger dan Beatrix). Het origineel zal tevreden zijn over de waardigheid van de kopie, schreef Mark Duursma, chef Media, gisteren in NRC Handelsblad.

De gelijkenis is groot, al kwam daar wel wat zichtbaar boetseerwerk aan te pas. De fictieve versie is wellicht koppiger en tragischer dan de koningin zichzelf ziet, en zal naar haar smaak te vaak een sigaret of glas wijn in de hand hebben. Maar Van Ammelrooy speelt haar overtuigend; in de gesprekken met Willem Alexander (Bastiaan Ragas) en Máxima (Katja Herbers) en de premiers Kok, Lubbers en Balkenende is ze zeer geloofwaardig. Dat ze vertrouweling Lubbers toestaat haar schouders te masseren doet geen afbreuk aan die geloofwaardigheid.

Bekijk hier de eerste aflevering van het tv-drama:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Tv-recensent Hans Beerekamp schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de leader van de tv-serie:

(…) ook goed is de leader van het gisteren begonnen Beatrix – Oranje onder vuur (VPRO). Een projector als die van prins Bernhard op Soestdijk projecteert beelden uit de serie in de rechterhelft van het beeld, terwijl links in zwart-wit authentieke foto’s verschijnen. Turn Turn Turn van The Byrds roept een licht fabulerend universum op. Het is een leader boordevol informatie, net als de serie zelf.

Het tv-drama is gemaakt door dezelfde producent, regisseur en scenarioschrijver als Bernahard, Schavuit van Oranje, de goed ontvangen tv-serie uit 2010. Die serie trok soms twee miljoen kijkers. De komende weken zal blijken of Beatrix, Oranje onder vuur die magische grens van 2 miljoen kijkers ook zal doorbreken.