Subsidiestop: benzineprijs in Nigeria verdubbeld

Verbolgen automobilisten in Nigeria betaalden gisteren twee keer zoveel voor benzine nu de regering, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, de subsidies op brandstof heeft opgeheven.

Een aantal tankstations paste de prijzen gisteren al aan naar omgerekend 72 cent per liter. Veel benzinepompen gaan vandaag pas open. Volgens de regering moet de maatregel 6 miljard euro besparen en zal een deel van dit geld worden gebruikt om de infrastructuur te verbeteren. Nigeria is een belangrijke olieproducent. Het land heeft echter nauwelijks raffinagecapaciteit en moet veel olieproducten daarom invoeren. Eerdere pogingen om de subsidies af te schaffen, liepen stuk door landelijke stakingsacties. Eventuele onrust zou president Goodluck Jonathan slecht uitkomen. Zaterdag werd in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen na aanslagen door moslimextremisten. (NRC)