Schoonmaakstaking breidt zich uit naar banken, scholen en kantoren

Bij de start van de schoonmaakstaking, gisteren, zei de FNV op een ‘domino-effect’ in te zetten: klein beginnen en vanuit daar groeien. Vandaag is de eerste uitbreiding al een feit: banken, scholen en kantoren doen mee.

Volgens de vakbond gaat het om de grootste stakingsactie in de Nederlandse geschiedenis. Aanleiding is het vastlopen van de cao-onderhandelingen. De vakbond wil onder meer bereiken dat schoonmakers bij ziekte altijd krijgen doorbetaald. Ook moeten de schoonmakers meer tijd krijgen voor hun werkzaamheden en nieuwe werknemers moeten een opleiding krijgen, zoals volgens FNV is afgesproken.

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vinden het eisenpakket in deze tijd van recessie en zware bezuinigingen onrealistisch. Zij verwachten met 12 procent stijgende loonkosten als ze ermee instemmen, terwijl ze niet verder willen gaan dan 3 procent.

Er hebben zich inmiddels zo’n tweeduizend schoonmakers aangesloten bij de actie, zegt FNV. Dat is meer dan bij de staking in 2010, toen de NS de eigen medewerkers de troep op stations liet opruimen. Het zou kunnen dat dat nu weer gebeurt.

Donderdag volgt een grote actie in Amsterdam bij een groot bedrijf. Welk bedrijf dat is, wil FNV niet kwijt.