Rihanna beschuldigd van plagiaat in haar nieuwe videoclip

De Amerikaanse r&b-zangeres Rihanna is opnieuw verwikkeld in een plagiaatkwestie. Scènes uit haar nieuwe videoclip You Da One, geregisseerd door Melina Matsoukas, vertonen erg veel overeenkomsten met een fotoshoot uit 2008 gemaakt door de Noorse modefotograaf Sølve Sundsbø.

In de video is Rihanna te zien met een blond, kort pagekapsel en strakke witte bodysuit waarop zwarte stip- en streepmotieven worden geprojecteerd. De zangeres beweegt zich wulps over de grond, knielt en zit met haar armen over haar benen. Precies zoals in de fotoshoot Numero 93 van Sølve Sundsbø. Daarin draagt het model weliswaar een zwarte pruik, maar er zijn projecties/ schaduwen van zwarte stippen en strepen op haar hele lichaam.

Het is niet de eerste keer dat Rihanna van plagiaat wordt beschuldigd. In februari 2011 kocht de popster voor een onbekend bedrag de klachten van de beroemde modefotograaf David LaChapelle af, die haar, de regisseur en platenlabel Def Jam wilde aanklagen voor het kopiëren van zijn fotostijl in de video S&M. Acht scènes vertoonden grote overeenkomsten met een serie die hij in 2002 voor Vogue maakte. Hij beschuldigde haar van het stelen van het totale concept: licht, toon, sfeer, thema, kleur, decorstukken en kleding, en eiste een miljoen dollar schadevergoeding.

Afgelopen december was Rihanna betrokken bij een Nederlandse mediarel die ertoe leidde dat de hoofdredacteur van vrouwenglossy Jackie haar functie neerlegde. In een artikel werd de zangeres uitgeroepen tot ‘de ultieme niggabitch’. Rihanna beschuldigde het tijdschrift via Twitter van discriminatie.