Relatief beheersbaar

De NOS heeft in de regiekamer een bandje op de plank liggen met de sticker ‘Nieuwjaarsdag’. Op dat bandje staat het standaardriedeltje dat elk jaar op 1 januari wordt afgespeeld. Dat riedeltje klinkt ongeveer als volgt: „Bij veldslagen in heel het land zijn zeker achtduizend mensen gewond geraakt. Twaalfhonderd mensen konden worden gearresteerd. Een paar hulpverleners overleefden het feest niet. De dienstdoende korpschef vond de avond lekker rustig verlopen. Dit was het NOS Journaal.”

Welterusten.

Het eindrapport van 31 december 2011: 8.450 incidenten, 1.350 arrestaties, 110 geweldplegingen tegen hulpverleners, 5.000 kilo illegaal vuurwerk. Minister Opstelten noemde Oudejaarsavond al met al „relatief beheersbaar”. Relatief. Beheersbaar. Onmiddellijk vraag je je af: met wát zou Ivo de jaarwisseling hier vergelijken?

Kunduz?

Gelukkig hebben we in zulke gevallen altijd zero tolerance Geert nog. Nooit te beroerd om, als het land weer eens in brand staat, met een ferme lik-op-stuk-tweet de tucht en orde te herstellen. Dus ik in allerijl naar Geerts twitteraccount – en wat lees ik daar?

Geert zegt: „Happy New Year!!!”

Daar zit je dan. Terwijl de Hollandse vuurpijlmaffia de politie Haaglanden in elkaar staat te timmeren, wenst de Partij-Van-Alle-Marokkaanse-Straatterroristen-Het-Land-Uit-En-Het-Nederlands-Als-Voertaal-In-De-Grondwet Henk en Ingrid een buitengewoon gezellig 2012 toe. In het Engels.

Niet lullig doen nu: de dierenpolitie heeft wel één man gearresteerd die een levende muis op een gillende keukenmeid had geplakt en richting André Kuipers had geschoten. Dat dan weer wel.

Maar voor de rest? Ik hoorde Ivo iets zeggen over super-ultra-megasnelrecht en gebiedsverboden. Die zullen er in 2013 vast weer komen. Net als die tigduizend incidenten en tighonderd arrestaties. En dan zal de dienstdoende korpschef vast ook weer constateren dat hij in jaren niet zo’n rustig verlopen Oudejaarsavond heeft meegemaakt.

Maar als ik de NOS was, zou ik het in het vervolg wel anders brengen. Iets in de trant van:

„Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Kunduz zijn gisteravond 144 mensen om het leven gekomen. In dat licht noemde de minister van Justitie Oud & Nieuw ‘relatief beheersbaar’. Dit was het NOS Journaal.”

En de beste wensen nog.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg