Recordaantal passagiers voor Schiphol in 2011

Schiphol Airport is weer de vierde luchthaven van Europa. Schiphol verwerkte in 2011 een recordaantal van 49,8 miljoen passagiers, een stijging van 10,2 procent ten opzichte van 2010.

Dat blijkt uit de voorlopige vervoerscijfers, die Jos Nijhuis, topman van Schiphol, gisteren bekend maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn bedrijf. Schiphol laat de Madrileense luchthaven Barajas achter zich. De top drie veranderde niet: Londen (Heathrow), Frankfurt en Parijs (Charles de Gaulle).

Als gevolg van het toegenomen aantal passagiers groeide ook het marktaandeel van Schiphol in Europa. Bovendien steeg het aantal commerciële vliegbewegingen vorig jaar, met 8,8 procent tot ruim 420.000.

Schiphol breidde daarnaast zijn netwerk uit naar 313 bestemmingen, waarbij nu ook direct gevlogen wordt op onder meer Rio de Janeiro, Guangzhou en Buenos Aires. Die stijging was volgens Nijhuis vooral te danken de partners Air France-KLM en SkyTeam.

Nijhuis had ook slecht nieuws. Het vrachtverkeer noteerde weliswaar met 1,5 miljoen ton een lichte plus ten opzichte van een jaar eerder, maar dat kon niet verhullen dat het vrachtvervoer zich sinds een half jaar in een neerwaartse lijn beweegt. Vooral van en naar de Azië werd minder vracht vervoerd.

„Dit jaar verwachten we dat de passagiersgroei stabiliseert. Voor vracht voorzien we zelfs een krimp”, sprak Nijhuis gisteren. De topman denkt dat de luchthaven op lange termijn wel weer zal groeien. „Ondanks een mogelijke economische terugval, blijft overeind staan dat we in de toekomst meer terminal- en piercapaciteit nodig hebben. We gaan investeren in kwaliteit en capaciteit.”

Schiphol werkt daarom de komende tijd aan een investeringsprogramma om de groei en modernisering van de luchthaven te waarborgen.