Overlast door eerste storm van het jaar - A16 en deel Efteling dicht

Screendump van Buienradar.nl

De eerste storm van dit jaar heeft voor overlast gezorgd in het noorden van het land. Volgens Rijkswaterstaat moeten weggebruikers in Noord-Holland en Friesland oppassen voor gevaarlijke rijomstandigheden vanwege windstoten tot 120 kilometer per uur.

A16 dicht na ongeval

Ook Brabant heeft last van de storm. Zo is de A16 in de richting van Rotterdam naar Breda afgesloten tussen de Moerdijkbrug en knooppunt Klaverpolder. Op de snelweg schaarde een auto met caravan. Ook zijn attracties in De Efteling dicht vanwege de wind:

Twitter avatar cyrilrosman cyrilrosman Stormupdate: A16 deels dicht na geschaarde auto met caravan http://t.co/aSQo4b3g #storm
Twitter avatar cyrilrosman cyrilrosman Storm update: Sprookjesbos in De Efteling dicht, stormschade in West-Brabant, overlast in Rotterdamse haven #storm http://t.co/4ADbTZCX

De NOS meldt dat in Coevorden een grote schuur op instorten staat en dat op meerdere plaatsen golfplaten van daken zijn gewaaid. Uit Friesland komen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg.

Omgewaaide bomen zorgen voor hinder

Persbureau Novum meldt:

  • Omgewaaide bomen op de A8 bij knooppunt Zaandam zorgen voor hinder. De brandweer in Noord-Holland en Friesland krijgt veel meldingen van omgewaaide bomen op de weg en dakschade.
  • Op de A1 tussen Diemen en Muiden in de richting van Amersfoort waaide een vrachtwagen om en op de A76 in Limburg kantelde een vrachtwagen met pallets door de harde wind. De lading belandde in een greppel naast de rijbaan en de lading dreigde de weg op te waaien.
  • De snelweg in de richting van Heerlen is enige tijd afgesloten geweest tussen de knooppunten Ten Esschen en Kunderberg.
  • Ook op de A15 bij het knooppunt Vaanplein schaarde een vrachtwagencombinatie door de harde wind.

Waterschappen nemen maatregelen om wateroverlast te voorkomen

De noordelijke waterschappen hebben maatregelen genomen om wateroverlast als gevolg van de hoge waterstanden te voorkomen. Pompen en gemalen in het noorden draaien op volle toeren, melden de waterschappen.

De provincie Friesland meldt dat de provinciale wind in verband met de wind gesloten blijven:

Twitter avatar friesland friesland Bruggen blijven gesloten vanwege storm: Vanwege de storm blijven de provinciale bruggen vandaag dicht. De harde wind… http://t.co/v2KqarOJ

Op Youtube verschijnen al de eerste filmpjes van de woeste wind. In Oudkarspel waaide een boom om:

http://youtu.be/8k1ccUrIlxA

Op het strand bij Callantsoog is rond 0:31 te zien hoe hard het vandaag waait:

Het KNMI gaf eerder vanochtend een waarschuwing voor extreem weer uit voor Noord-Holland en Friesland. Die twee provincies kregen de code oranje (extreem weer), de rest van het land code geel (gevaarlijk weer). Volgens Rijkswaterstaat neemt na de avondspits (18.00 uur) de wind in kracht af.

    • Judith Laanen