Oudjaar: zeker twee schoten gelost in Cuijk

Op de plek waar tijdens oudejaarsavond een 11-jarig jongetje in Cuijk werd beschoten, is nog een ander kogelgat gevonden. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Een raam van een nabijgelegen woning is rond dezelfde tijd door een kogel geraakt.

De politie tast nog altijd in het duister over de toedracht van de beschieting. Het jongetje liep over straat met twee andere jongens toen hij plots in elkaar zakte. Hulpverleners gingen ervan uit dat hij geraakt was door vuurwerk, maar in het ziekenhuis haalde de arts een kogel uit zijn lever. Het jongetje is buiten levensgevaar. De politie heeft twaalf agenten op de zaak gezet. „We hebben nog geen idee in welke hoek we het moeten zoeken”, zegt een politiewoordvoerder.

De totale schade van het nieuwjaarsfeest bedraagt zo’n tien miljoen, schat het Verbond van Verzekeraars. Het gaat dan alleen om schade aan inboedel, opstal en auto’s. Het bedrag is vergelijkbaar met vorig jaar. Toen werd er voor 12 miljoen euro aan spullen vernield.

De roep om een vuurwerkverbod neemt ondertussen toe. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil dat de vuurwerkregels herzien worden. Volgens hem bevat het huidige vuurwerk zoveel buskruit dat het ernstige verwondingen kan veroorzaken. Hij gaat in gesprek met burgemeesters van Den Haag, Amsterdam en Utrecht om het legale vuurwerk minder zwaar maken.

Burgemeester Broertjes van Hilversum wil zelfs dat er een algeheel verbod komt op consumentenvuurwerk. In Hilversum sneuvelden de ruiten van theater Gooiland door een zware vuurwerkbom. Drie personen kregen het glas over zich heen en raakten gewond.

Volgens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw zou een verbod jaarlijks „een hoop letsels” schelen. „Op oudejaarsdag ontstaat een nationale gekte waarbij normen en waarden overboord worden gegooid. Volwassen mensen met normale banen veranderen in een soort pyromanen.”

Toch is een vuurwerkverbod in de praktijk moeilijk te handhaven, denkt Paauw. „Je hebt te maken met een hardnekkige traditie. Begrijp me goed: ik ben dol op Nederland. Maar die vuurwerkgekte vind ik een van de meest verwerpelijke cultuurelementen van ons land.”