Oud-premier Wim Kok negeerde feiten over Italië

Oud-premier Kok verwijt de huidige regeringsleiders te laat te reageren op de schuldencrisis.

Het is een bekend verschijnsel dat politici die zelf de meeste verantwoordelijkheid voor bestaande problemen dragen, vluchten in kritiek op anderen in de hoop dat hun eigen rol onderbelicht blijft.

Voor Kok is dit een kansloze poging. Hij stond destijds pal achter het uitbreiden van de eurozone, nadat hij als minister al had bijgedragen aan de voorbereiding van de euro. Toen de discussie over lidmaatschap van Italië speelde, stond NRC Handelsblad vol met artikelen over hoe Italië de begrotingsnorm zou halen met financiële kunstgrepen. Het was toen al duidelijk dat landen als Italië nooit lang zouden kunnen voldoen aan de begrotingsnormen. Kok zei destijds in het vragenuurtje „persoonlijk garant te staan voor de steun van Nederland voor het lidmaatschap van Italië”.

J.M. Beekman

Ommeren

    • J.M. Beekman