Ook dit idee had iemand anders al, Rihanna

Rihanna in de videoclip van haar nieuwe single 'You Da One'. Beeld YouTube
Rihanna in de videoclip van haar nieuwe single 'You Da One'. Beeld YouTube

Het overkwam haar een klein jaar geleden al eens, dat ze beschuldigd werd van plagiaat. Nu is het weer raak: de nieuwe videoclip van Rihanna lijkt te veel op foto’s van de Noorse modefotograaf Sølve Sundsbø.

In de videoclip van ‘You Da One’, geregisseerd door de Amerikaanse Melina Matsoukas, krijgt Rihanna - met een blond, kort bobkapsel en strake witte bodysuit - zwarte stip- en streepmotieven op haar lichaam geprojecteerd. Niet direct de non-verbale seksuele toespelingen zijn controversieel (een YouTube-reageerder zegt “kan iemand eens seks met haar hebben, zodat ze niet steeds hoeft te masturberen in clips?”), maar de overeenkomsten met een fotoshoot uit 2008, schrijft Amanda Kuyper vandaag in NRC Handelsblad.

Ook daarin draagt een model een bolvormige pruik en zijn er de geprojecteerde stip- en streepmotieven. Ook neemt ze ongeveer dezelfde houdingen als Rihanna aan. Het enige verschil is dat het haar niet blond, maar zwart is.

Het is niet de eerste keer dat Rihanna zich moet verdedigen tegen plagiaatbeschuldigingen. In februari 2011 betaalde ze de beroemde modefotograaf David LaChapelle een onbekend bedrag om zijn klachten af te kopen. Hij beweerde dat de clip van ‘S&M’ zijn totale concept (licht, toon, sfeer, thema, kleur, decorstukken en kleding) gestolen had en wilde een miljoen dollar schadevergoeding.