Obama gaat 'gewoon' met gezin op vakantie

Terwijl de Republikeinse presidentskandidaten gisteren kriskras door het ijskoude Iowa reden om tot op het laatste moment kiezers voor zich te winnen, stapte president Obama in hemdsmouwen in de Air Force One op het vliegveld van Honolulu. First lady Michelle droeg een zomerjurk en slippers. Ze keerden terug naar Washington na een vakantie met het gezin.

Ogenschijnlijk houdt Obama zich niet bezig met de voorverkiezingen in Iowa. Er zijn geen serieuze tegenstrevers voor de Democratische kandidatuur, ondanks herhaaldelijke geluiden binnen zijn partij dat Obama beter naar de wensen van zijn achterban zou moeten luisteren als hij concurrentie had.

Toch is Obama niet helemaal afwezig in Iowa. Via een webcast praat hij vandaag met kiezers in de staat in het Midden-Westen. Zijn campagneteam heeft Democraten in Iowa gevraagd om te stemmen, ook al valt er weinig te kiezen. Obama’s team wil peilen hoeveel enthousiasme er in Iowa is voor de president. Obama won daar tegen de verwachting in de caucus van 2008. Het gaf zijn campagne een vliegende start.

In feite voert Obama al maanden campagne. Als president praat hij iedere dag met kiezers, óók tijdens zijn vakantie in Hawaï. Obama kan zijn energie nu al richten op de landelijke verkiezingen in november, terwijl de Republikeinen hun geld spenderen aan hun onderlinge strijd om de nominatie.

Volgende week woensdag gaat Obama naar Chicago om donaties te werven op verschillende bijeenkomsten met rijke Democraten. Zijn campagneteam heeft geruchten tegengesproken dat Obama dit jaar een record van 1 miljard dollar aan donaties wil binnenhalen. Maar de 750 miljoen dollar van zijn eerste presidentscampagne moet geëvenaard kunnen worden.

Overigens heeft Obama in een paar staten wel enige tegenstand voor de Democratische nominatie, zij het niet noemenswaardig. In Massachusetts staat Vermin Supreme op het stembiljet, een satiricus die een omgekeerde laars als hoed draagt. Als Supreme president wordt zal hij alle Amerikanen wettelijk verplichten hun tanden te poetsen, heeft hij beloofd. Ook in Iowa is er een andere kandidaat voor de Democraten. Randall Terry voert campagne voor een verbod op abortus. Het valt echter te betwijfelen of hij met zijn verkiezingsspotjes van geaborteerde foetussen veel Democratische kiezers zal trekken.