Israël en Palestijnen willen start nieuwe vredesonderhandelingen

Woningen in aanbouw bij de Israëlische nederzetting Beitar Illit op de Westbank, 18 juli 2011. Foto AP / Dan Balilty

De belangrijkste Palestijnse en Israëlische onderhandelaars zijn vandaag voor het eerst in een jaar in Jordanië bijeengekomen voor overleg. Het voornemen voor nieuwe vredesonderhandelingen is hier van beide kanten uitgesproken, zo meldt persbureau AP.

Israël leek vorige week nog een aanbod van de Palestijnen af te slaan om opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. De Palestijnen lieten toen hun belangrijkste eis voor nieuwe onderhandelingen vallen, namelijk een bouwstop op de Westbank. In het afgewezen aanbod vroeg de Palestijnse Autoriteit Israël om de vrijlating van honderd gevangenen als teken van goede wil voordat het de voorwaarde van de bouwstop zou laten vallen.

Belangrijkste kwesties: veiligheid en de nieuwe grens tussen Israël en Palestijnse staat

Aan tafel zaten vandaag vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat heeft het Jordaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en zijn Israëlische collega Yitzhak Molcho gingen later vandaag met elkaar in overleg om hun visie op belangrijke kwesties als veiligheid en de grens tussen Israël en de toekomstige Palestijnse staat kenbaar te maken. Volgens een diplomaat die anoniem wilde blijven waren de gesprekken serieus.

“Het was een brainstormsessie waarin beide partijen, de Israëliërs en de Palestijnen, er blijk van gaven de vredesonderhandelingen weer te willen opstarten.”

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zei blij te zijn met de gesprekken en liet in een verklaring weten dat hij de partijen aanmoedigt om voort te bouwen op de bespreking van vandaag en te werken aan een duurzame vrede.

Geen doorbraak verwacht

Een doorbraak wordt niet verwacht, omdat een aantal vitale kwesties, zoals de bouw in Israëlische nederzettingen, nog steeds niet is opgelost. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft eerder gedreigd nieuwe maatregelen te treffen tegen Israël als het vredesoverleg niet wordt hervat, maar zei ook dat als Israël instemt met de voorwaarden die de Palestijnen stellen aan de gesprekken “wij gaan onderhandelen”. Abbas heeft de Israëliërs tot 26 januari gegeven. “Na die datum nemen we nieuwe maatregelen en deze maatregelen zouden stevig kunnen zijn.”

Israël weigerde uit te weiden over de gesprekken tussen Molcho en Erekat, maar premier Benjamin Netanyahu heeft stelselmatig de Palestijnse eis over het stopzetten van de bouw in de nederzettingen verworpen. Hij is van mening dat de onderhandelingen direct van start moeten gaan, zonder voorwaarden.

    • Annemarie Coevert