‘Mubarak regeerde als een tiran’

Former president Hosni Mubarak, lies on a stretcher as he leaves court following his trial at police academy, on the outskirts of Cairo on January 2, 2012. AFP PHOTO/STR De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak verliet gisteren de rechtbank in Kairo. Foto AFP

De verdreven Egyptische president Hosni Mubarak voerde een “tiranniek bewind” toen hij bijna dertig jaar aan de macht was. Dat zei de Egyptische hoofdaanklager vandaag in het proces tegen de voormalige dictatoriale leider.

Mubarak staat terecht voor medeplichtigheid aan de dood van meer dan 800 Egyptenaren tijdens de opstand die vorig jaar een einde maakte aan zijn regime.

Vandaag begon de officier van justitie zijn requisitoir waarin hij de feiten op een rij zet en uiteindelijk een bepaalde straf eist. Hij sprak een uur en daarna werd de zitting verdaagd tot morgen.

Egyptische vrouwen controleren hun namen voordat ze hun stem uitbrengen in een stemlokaal in Qalyobeia. Foto AP / Khalil Hamra

Egyptische vrouwen controleren hun namen voordat ze hun stem uitbrengen in een stemlokaal in Qalyobeia. Foto AP / Khalil HamraEgyptische vrouwen controleren hun namen voordat ze hun stem uitbrengen in een stemlokaal in Qalyobeia. Foto AP / Khalil Hamra

Derde ronde verkiezingen Egypte begonnen

In Egypte is vandaag de derde ronde van de parlementsverkiezingen begonnen. Zo’n veertien miljoen kiezers in negen van de 27 Egyptische provincies kiezen vandaag en morgen 150 afgevaardigden in het parlement.

De verkiezingen zijn de eerste sinds het vertrek van president Hosni Mubarak in februari. Verwacht wordt dat islamistische partijen waaronder de Moslim Broederschap net als in de twee eerdere ronden de meeste stemmen behalen en de meerderheid krijgen in het 498 zetels tellende lagerhuis. De liberale en seculiere partijen die de aanzet gaven tot de opstand tegen Mubarak hebben het tot dusver niet best gedaan in de verkiezingen.

Een van de eerste taken van het nieuwe parlement wordt het selecteren van een panel van honderd leden dat een nieuwe grondwet moet opstellen.

    • Marije Willems