McClaren heeft veel te verliezen

Steve McClaren (50) wordt deze week vermoedelijk trainer van FC Twente, waarmee hij in 2010 de titel won. Sindsdien werd hij bij twee andere clubs ontslagen.

FcTwente-FeyenoordFcTwente-FeyenoordFcTwente-Feyenoord Steve McClaren

Ga nooit terug naar de club waarmee je grote successen hebt behaald – beter wordt het nooit. De Engelse coach Steve McClaren negeert deze ongeschreven voetbalwet en keert vermoedelijk deze week terug in Enschede, als opvolger van de vandaag ontslagen Co Adriaanse.

Onder McClaren won FC Twente in 2010 zijn eerste en enige landstitel in de clubhistorie. Hij bereikte de bekerfinale waarin Twente verloor van SC Heerenveen. Behalve succesvol was de Brit populair bij pers, publiek en bestuurders. Every inch a gentleman, vonden en vinden ze in Enschede. Hij haalde landgenoot en sportpsycholoog Bill Beswick naar Enschede. Die hielp de spelersgroep in de beslissende fase van de titelrace en is er nu nog parttime werkzaam.

McClaren vertrok in de zomer van 2010 en tekende een lucratief contract bij VfL Wolfsburg, de stad van hoofdsponsor Volkswagen. Waar hij slaagde bij Twente, mislukte hij in de Bundesliga. Na driekwart jaar werd hij aan de kant gezet. Hij kwam tijdens zijn werkloze bestaan regelmatig terug in de Veste, waar hij naast voorzitter en huisvriend Joop Munsterman op de eretribune zat.

McClaren kreeg in de zomer van 2011 een herkansing bij Nottingham Forest. Maar ook daar moest hij al na een paar maanden vertrekken. Sindsdien werd hij in de Nederlandse pers genoemd als opvolger van de vertrekkende PSV-trainer Fred Rutten. Zijn naam zong ook rond in Enschede en omgeving, want het ontslag van Adriaanse hing een tijdje in de lucht.

McClaren begon in 1995 als assistent-coach van Oxford City. In 1998 kreeg hij die baan bij Man United onder Sir Alex Ferguson, met wie hij in 1999 de Champions League won. Tussen 2001 en 2006 was hij hoofdtrainer van Middlesbrough: halve finale FA Cup en finale UEFA Cup.

Assistent-bondscoach McClaren werd in 2006 hoofdcoach van het Engelse elftal. Maar nadat hij zich met de nationale ploeg niet wist te plaatsen voor het EK, werd hij najaar 2007 ontslagen. Op advies van zijn leermeester wijlen Sir Bobby Robson, die PSV had getraind, maakte Steve McClaren in de zomer van 2008 voor het eerst kennis met de eredivisie, in Engeland geringschattend Mickey Mouse-competitie genoemd.