Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Liga overweegt waarnemers Syrië terug te halen

Waarnemers van de Arabische Liga nemen foto's van demonstraties in Adlb. Foto Reuters

De Arabische Liga overweegt de aanwezige waarnemers uit Syrië terug te trekken. Reden hiervoor is dat het dodelijke geweld door de militaire troepen van president Assad tegen burgers voortduurt, ondanks eerdere claims van de Liga dat het leger zich uit Syrische steden had teruggetrokken, zo meldt de Guardian.

Nabil Elbaraby, leider van de Arabische Liga sprak gisteren in Kairo op een bijeenkomst van waarnemers van de Liga. Hij meldde toen dat er geen zware wapens meer in de steden aanwezig zijn en dat er 3484 mensen die tijdens demonstraties zijn opgepakt weer zijn vrijgelaten. Vandaag erkent Elbarbary dat de troepen van Assad zich nog niet houden aan voorwaarden die staan in het vredesplan dat de Arabische Liga opstelde.

Grote zorgen over waarnemers vanuit Verenigde Staten

De Verenigde Staten verklaarden vandaag ernstig bezorgd te zijn over de waarnemingsmissie van de Liga tegenover persbureau Reuters:

“Onze zorg is dat het Syrische regime zich niet houdt aan alle verplichtingen die het is aangegaan richting de Arabische Liga toe, nadat Assad het vredesverdrag negen weken geleden accepteerde. Het geweld is nog niet voorbij. Nog lang niet zelfs.”

De waarnemers zijn namens de Liga aanwezig in Syrië om controles uitvoeren op het leger van Assad. Volgens de voorwaarden van het vredesplan van de Arabische Liga, dat Assad op 19 december tekende, zou het geweld gestaakt worden en de waarnemingsmissie toegelaten worden tot het land. Toch zouden sinds de aankomst van de waarnemers deze week al zeker honderd mensen gedood zijn.