Liga geeft tegenstrijdige berichten over Syrië

Waarnemers van de Arabische Liga in Syrië hebben vanmorgen bevestigd dat de gewelddadigheden van de troepen van president Bashar al-Assad tegen betogers nog altijd voortgaan. In de stad Homs zouden vandaag weer drie mensen zijn gedood.

Gisteren baarde de secretaris-generaal van de Liga, Nabi Elaraby, opzien met een verklaring dat de Syrische troepen zich uit de steden en woonwijken hadden teruggetrokken. Volgens hem was de terugtrekking van de Syrische troepen mede te danken aan de waarnemersmissie van de Arabische Liga, die sinds vorige week in het land verblijft.

Oppositiekringen weerspraken dit echter en zeiden dat de waarnemersmissie een rad voor ogen wordt gedraaid doordat ze alleen maar op sommige plaatsen worden toegelaten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei vanmorgen twijfels te hebben over de effectiviteit van de waarnemersmissie. Afgelopen weekeinde raadde het Arabische Parlement, een adviesorgaan van de Liga zelf, al aan om de waarnemersmissie te staken omdat het bloedvergieten in het land onverminderd doorging.

De Arabische Liga streeft naar een einde aan de gewelddadigheden en een dialoog tussen de regering en de oppositie in het land,

Intussen maakt Syrië zich op voor de komst van Russische marineschepen, waaronder het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov, die binnen enkele dagen arriveren. Rusland beschikt over een marinebasis in de havenstad Tartus, die onlangs nog is uitgebreid. Moskou is fel tegen elke internationale inmenging in Syrië. (AFP)