Kajakster gestrand op Kaap Hoorn

De Duitse superlangeafstandzeekajakster Freya Hoffmeister vierde Oud en Nieuw eenzaam in een tentje op een afgelegen kiezelstrandje bij Kaap Hoorn. Windkracht tien en huizenhoge golven maakten het de laatste vijf dagen van 2011 onmogelijk verder te varen. Op Nieuwjaarsdag luwde het weer en lukte het de laatste tien kilometer naar een Chileense marinebasis op de Kaap af te leggen. Het weer was zo heftig dat een reddingspoging onmogelijk was. „Maar dat is ook niet nodig, ik heb nog voor twee weken eten en drinken”, liet ze eind vorige week via de satelliettelefoon weten. Vandaag vervolgt ze haar avontuur, voor het eerst sinds maanden vaart ze een noordelijke koers.

Hoffmeister is bezig met een ‘rondje Zuid-Amerika’. Ze trekt voor dit avontuur in drie jaar tijd drie maal vijf maanden uit. In de zomermaanden komt ze terug naar Duitsland om haar ijswinkels te runnen. Ze vaart in een normale 5,5 meter lange zeekajak. Vier maanden terug startte ze voor de eerste etappe in Rio de Janeiro. In 2009 peddelde ze in haar zeekajak rond Australië.

Afgelopen week dacht ze naar een Chileense marinebasis op Kaap Hoorn te varen. Het weer sloeg echter met het zicht op de haven onverwacht en vrij heftig om. „Dat ik het toch probeerde was de slechtste beslissing die ik ooit genomen heb in mijn kajakcarrière. Ik liep met open ogen in de Kaap Hoorn-val”, meldt de Duitse.

De kajak is behoorlijk beschadigd. Voor de laatste tien kilometer waren enkele noodreparaties nodig. Zelf bleef ze ook niet geheel onbeschadigd. „Ik heb slechts enkele blauwe plekken. I’m just a lucky girl”, laat Hoffmeister weten.

Niet iedereen is zo gelukkig. Afgelopen vrijdagavond maakte Hoffmeister bekend dat haar kajakvriend Alejandro Carranza enkele dagen eerder verdronken is. Hij kwam voor de zuidoostkust van Argentinië in te zware omstandigheden. Carranza stond Hoffmeister veelvuldig bij in de eerste maanden van haar tocht.

    • Ad Moerman