Iran waarschuwt VS: vliegdekschip niet meer naar Perzische Golf

Als het Amerikaanse vliegdekschip dat onlangs de regio verliet terugkeert naar de Golf, dan onderneemt Iran actie. Daar heeft het hoofd van het Iraanse leger vanochtend mee gedreigd.

Het semi-staatspersbureau Fars citeerde Ataollah Saleh, die zei dat hij de VS “adviseert, aanbeveelt en waarschuwt” wat betreft een eventuele terugkeer van het vliegdekschip naar de Perzische Golf. “En we hebben niet de gewoonte meer dan één keer te waarschuwen.”

Iran filmde en fotografeerde het vliegdekschip onlangs terwijl het vanuit de Golf van Oman de Perzische Golf binnenvoer, naar eigen zeggen om te laten zien dat het invloed uitoefent op buitenlandse militaire machten. Volgens Amerika ging het om een al langer geplande doorvaart door de Straat van Hormuz (kaart). Iran dreigde al meerdere malen met het afsluiten van die voor olietransport belangrijke doorgang.

    • Peter Zantingh