Iran: Geen buitenlandse troepen in onze territoriale wateren

Iranian Navy boats take part in maneuvers during the "Velayat-90" navy exercises in the Strait of Hormuz in southern Iran on January 3, 2012, the End day of ten-day war games. Iran's military warned one of the US navy's biggest aircraft carriers to keep away from the Gulf, in an escalating showdown over Tehran's nuclear drive that could pitch into armed confrontation. AFP PHOTO/JAMEJAMONLINE/EBRAHIM NOROOZI Iraanse marineschepen nemen deel aan een oefening in de strategische Straat van Hormuz in het zuiden van Iran. Foto AFP / Ebrahim Noroozi

Iran wil geen buitenlandse troepen in hun territoriale wateren hebben. Dat zegt de Iraanse marine tegen de Iraanse staatstelevisie Al Alam. Volgens de marine zijn buitenlandse troepen niet langer nodig om de veiligheid te waarborgen in de Perzische Golf.

Vanochtend dreigde Iran al met acties als de VS hun vliegdekschip terug laten keren naar de Perzische Golf. De Iraanse marinecommandant Habibollah Sayyari vindt dat Iran zelf de veiligheid kan garanderen:

“Iran handelt in navolging van internationale wetgeving en buitenlandse troepen moeten niet aanwezige zijn in onze territoriale wateren.”

Zondagochtend zou Iran succesvolle testen hebben uitgevoerd met nieuwe middellange afstandsraketten tijdens oefeningen bij de strategische Straat van Hormuz. Iran dreigt deze belangrijke olieroute te blokkeren als de EU kiest voor een olie-embargo tegen Iran.

Zondag liet Teheran nogmaals weten nieuwe sancties af te wijzen die de Verenigde Staten willen leggen op financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. Het hoofd van de Iraanse Kamer van Koophandel Mohammad Nahavandian noemt de beslissing “niet te rechtvaardigen”. Obama heeft dit weekend een wetsvoorstel ondertekend met de verscherpte sancties, met als doel de olie-inkomsten in Teheran te verminderen. Ook Canada en Groot-Brittannië hebben zware sancties ingesteld tegen Teheran.

    • Judith Laanen