Iowa kiest vandaag zijn Republikeinse presidentskandidaat

Republican presidential candidate former Massachusetts Gov. Mitt Romney greets the crowd during a campaign stop on Monday, Jan. 2, 2012, in Clive, Iowa. (AP Photo/Charlie Riedel) Mitt Romney begroet het publiek tijdens een campagnebijeenkomst in Clive, Iowa. Foto AP / Charlie Riedel

Republikeinen in Iowa kiezen vandaag in een voorronde (‘caucus’) als eerste Amerikanen hun presidentskandidaat. Iowa kan beslissend zijn voor de rest van de voorverkiezingen. Kandidaten die laag scoren, trekken zich mogelijk terug uit de race.

‘Harten in Iowa win je niet met economie, maar met God en abortus’

Onze correspondent Guus Valk over de voorverkiezing:

“Waar in de meeste andere staten het debat verhit raakt als het gaat over de economie, de werkloosheid of de onbestuurbaarheid van Washington, hebben de nog geen drie miljoen inwoners van Iowa andere prioriteiten. Wie de harten van de stugge inwoners van deze staat in het MiddenWesten wil winnen, moet het hebben over God, christelijke waarden en vooral: abortus.

Maar met alleen christelijke retoriek zal een kandidaat het niet redden. Daarvoor is de afkeer van politiek te groot. Ron Paul, die tegen evangelische schenen durft te schoppen door onder meer zijn standpunt over Israël, weet zich als anti-politicus toch geliefd te maken onder de Republikeinse achterban. Hij bedreigt Mitt Romney en zou vandaag zomaar kunnen winnen.”

Hoe de kandidaten ervoor staan? The New York Times brengt de volgende cijfers:

Klik op de afbeelding voor meer. Bron FiveThirtyEight / NYTKlik op de afbeelding voor meer. Bron FiveThirtyEight / NYT

    • Marije Willems