Iowa kan iemand maken, maar vooral breken. Lees hier hoe

Bron ABC News

Vandaag kiezen duizenden Republikeinen in Iowa hun presidentskandidaat. Dat gebeurt door middel van een vrij ingewikkelde voorronde: een caucus. Waarom is Iowa zo belangrijk? Waarom zijn ze de eerste? En waarom stemmen ze zo omslachtig?

Na het zien van deze video wordt al veel duidelijk:

Hoe en waarom?

NRC-redacteur Ykje Vriesinga geeft antwoord op drie vragen:

Hoe kiest Iowa vandaag?

Iowa kiest nog altijd via een caucus, een vrij omslachtige manier van stemmen die is ontstaan in het Amerika van de 18e eeuw. Kiezers komen in kleine groepjes samen en proberen elkaar ervan te overtuigen te stemmen op hun favoriete kandidaat. Tot op het laatste moment wordt er campagne gevoerd. Vandaag wordt dit soort caucus-bijeenkomsten op honderden plekken in Iowa gehouden, van huiskamers tot restaurants. Na toespraken van lokale aanhangers van de zeven Republikeinse kandidaten schrijven de kiezers de naam van hun favoriet op een vel papier. De stemmen worden ter plekke geteld en doorgegeven aan de media. Later op de dag worden alle stemmen nog eens centraal nageteld.

De winnaar van de caucus wordt waarschijnlijk vannacht nog bekend. Maar het is niet zeker of deze kandidaat de stemmen uit Iowa nog in zijn of haar zak heeft bij het slot van de voorverkiezingen, de Republikeinse Nationale Conventie die van 27 tot 30 augustus wordt gehouden in Tampa, Florida. Daar besluiten ruim tweeduizend Republikeinse prominenten uit alle Amerikaanse staten over de uiteindelijke nominatie.

Waarom zijn ze de eerste?

Iowa heeft al sinds jaar en dag de eerste caucus van het land en wil dat graag zo houden. Het geeft de staat met iets meer dan drie miljoen inwoners veel publiciteit en invloed. Want ook al is Iowa niet allesbepalend voor de uiteindelijke nominatie, hier worden kandidaten gemaakt of gebroken. Wie Iowa wint haalt de krantenkoppen en kan – veel belangrijker – rekenen op een toestroom van donateurs. Die verspillen hun dollars liever niet aan een verliezend team.

Waarom is Iowa zo belangrijk?

De voorverkiezingen zijn een afvalrace. Kandidaten die laag scoren in de eerste staten gooien de handdoek in de ring. Het geld raakt op, de motivatie vervliegt. Mogelijk is de winnaar al duidelijk na Super Tuesday, dinsdag 6 maart, wanneer tien staten op dezelfde dag hun caucus of voorverkiezing houden.

Een man wordt naar buiten gedirigeerd door de beveiliging tijdens een campagnebijeenkomst van Ron Paul in Des Moines, Iowa. Foto Reuters / Jim Young Een man wordt naar buiten gedirigeerd door de beveiliging tijdens een campagnebijeenkomst van Ron Paul in Des Moines, Iowa. Foto Reuters / Jim Young

De kanshebbers

Wie pakt vandaag zijn of haar moment? Mitt Romney, Ron Paul en Rick Santorum gaan aan de leiding in de peilingen. Volgens onze correspondent Guus Valk gaat het in Iowa vooral om God, christelijke waarden en vooral: abortus. Toch zullen de kandidaten het niet enkel met christelijke retoriek redden, schrijft Valk.

“Daarvoor is de afkeer van politiek te groot. Ron Paul, die tegen evangelische schenen durft te schoppen door onder meer zijn standpunt over Israël, weet zich als anti-politicus toch geliefd te maken onder de Republikeinse achterban. Hij bedreigt Mitt Romney en zou vandaag zomaar kunnen winnen.”

Romney ziet dat anders. Gisteravond liet hij al zijn bescheidenheid varen en zei:

“We’re going to win this thing.”