Indonesiërs gegrepen door 'slippers voor recht'

Het nieuwe symbool voor de groeiende frustratie over onrecht in Indonesië zijn teenslippers. Versleten, goedkope flipflops.

Uit protest tegen de berechting van een 15-jarige jongen, aangeduid als A.A.L., die eind 2010 een paar van die slippers pikte van een politieagent in Sulawesi, worden nu overal in Indonesië versleten slippers afgeleverd bij politiebureaus. Morgen wordt de berechting van A.A.L. voortgezet en hij loopt de kans tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld te worden.

In november 2010 pikte de jongen in Palu, de hoofdstad van de provincie Midden-Sulawesi, bij een kosthuis van de mobiele brigade de slippers van sergeant Ahmad Rusdi. Na zijn arrestatie werd hij geslagen door de politie.

Het justitieel systeem en het hardhandige optreden van politie en leger tegen eigen burgers is omstreden.

Regelmatig komen berichten naar buiten over dodelijk geweld tegen Papoea’s, vorige week vielen burgerdoden in het stadje Bima toen de politie het vuur opende.

Mensenrechtenactivisten zoals Budhi Kurniawan wijzen er op dat dit soort excessief geweld vaak nauwelijks wordt bestraft. De actie die Kurniawan is begonnen, genaamd ‘Duizend slippers voor de Nationale Politie Commandant’ is populair op Twitter. In Palu is een actie ‘100 slippers voor gerechtigheid’ bezig. Beroemdheden steunen de scholier. Zo heeft zangeres Ayu Laksmi de chef van de nationale politie speciaal gevormde slippers gestuurd. Klasgenoten van A.A.L zullen morgen op slippers naar hun school gaan. (AP)