Marokkaanse koning benoemt eerste islamistisch regeringsleider

Partijsecretaris-generaal Abdelilah Benkirane (PDJ) belooft een sterke regering te zullen vormen. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft vandaag in het Koninklijk Paleis in Rabat een nieuwe regering benoemd onder leiding van Abdelilah Benkirane, hoofd van de gematigde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). Dat meldt persbureau AFP.

Volgens ingewijde bronnen hebben partijleden van de PJD met elf portefeuilles het merendeel van de in totaal 31 ministerposten toebedeeld gekregen. De partij krijgt onder andere de portefeuilles justitie, buitenlandse zaken, verkeer en communicatie onder zijn hoede. Het is de eerste keer in Marokko dat een politiek leider wordt aangewezen van een partij met Islamistische inslag.

De PJD won in november geheel volgens verwachting de parlementsverkiezingen van Marokko. De partij sleepte hierbij 107 van de 395 zetels binnen. De centrumrechtse Istiqlal, bondgenoot van de grootste partij, behaalde met zestig zetels op de tweede plek. Benkirane kreeg hierop de opdracht een nieuwe regering te gaan vormen naar aanleiding van de nieuwe grondwet. Deze schrijft voor dat de grootste partij het voortouw krijgt bij de vorming van een nieuwe regering.

Benkirane sprak na zijn overwinning over een historische ommekeer voor de Marokkaanse politiek:

“De overwinning van de PJD is een historische stap richting democratie, terugkeer is niet meer mogelijk. Ik beloof een sterke regering die hoop zal geven aan de Marokkanen.”

De Partij van Benkirane zit al lange tijd in de Marokkaanse oppositie en maakt zich hard voor de bestrijding van corruptie het brengen van sociale rechtvaardigheid. Met de benoeming van vandaag krijgt de partij een stuk meer macht dan voorheen, maar koning Mohammed IV behoudt een veto over de beslissingen die worden genomen.

    • Annemarie Coevert