Hockney dist Hirst

De Britse kunstenaar David Hockney heeft een sneer uitgedeeld aan zijn collega’s die assistenten inzetten om hun werk te laten maken. Op posters bij zijn tentoonstelling bij de Royal Academy of Arts in Londen staat de tekst: „Alle werken hier zijn gemaakt door de kunstenaar zelf, persoonlijk.”

Hockney zei in het tijdschrift Radio Times dat deze veeg uit de pan specifiek gericht was tegen Damien Hirst, die erom bekendstaat dat hij assistenten inzet bij het vervaardigen van zijn schilderijen met grote gekleurde stippen. Hockney verklaarde dat de werkwijze van Hirst „beledigend is voor vaklieden, getalenteerde vaklieden”.

De gestippelde schilderijen van Damien Hirst worden vanaf volgende week wereldwijd tentoongesteld in elf vestigingen van de Gagosian Gallery. In 2007 zei Hirst zelf over deze werken: „Zodra ik er een had verkocht, gebruikte ik het geld om mensen te betalen om ze te maken. Zij waren er beter in dan ik. Ik raak verveeld. Ik word erg ongeduldig.” Op Hockney’s kritiek heeft hij nog niet niet gereageerd.

Hockney bespeurt een tendens onder Britse kunstenaars om assistenten in te zetten bij het vervaardigen van werk. Anderen die dat doen zijn bijvoorbeeld Antony Gormley en Mark Wallinger.

Hockney: „Op de kunstacademie legde ik altijd uit dat je het handwerk kunt leren aan anderen; het is de poëzie achter het werk die je niet aan anderen kunt leren. Maar nu proberen ze de poëzie aan anderen over te dragen en niet het handwerk.”

Hij citeerde ook een Chinees gezegde: „Om te schilderen heb je het oog, de hand en het hart nodig. Twee ervan zijn niet voldoende.”