Groot, mooi en onverwacht

Drie januari is mediatechnisch een vrij zinloze dag. Het oude jaar is klaar, maar het nieuwe is nog niet echt begonnen. Alsof we met z’n allen door de douane zijn, nog wat verdwaasd rondlopen op Schiphol, op weg naar een nieuwe bestemming.

Er zijn nog geen discussies of conflicten gecreëerd die door de opinieschreeuwers besproken moeten worden. Veel van hen zijn met vakantie en hebben hun mening eerder ingeleverd (het is nu bijvoorbeeld 28 december).*

Zelfs de gebruikelijke schreeuwers houden wijselijk hun mond. Wat je vandaag zegt, verdwijnt meteen in de vergetelheid. Toch is het voor politici geen geschikte dag om slecht nieuws bekend te maken. De afwezigheid van andere nieuwsitems zou het slechte nieuws naar ongewenste hoogtes kunnen stuwen.

Echt slecht nieuws moet je openbaren op het moment dat er groot, liefst heel naar, nieuws is. Op 9/11 deed een Blair-adviseuse trouw haar werk. Ze stuurde een memo naar haar baas: „It is now a very good day to get out anything we want to bury.” Uiteindelijk werd ze ontslagen, niet omdat ze afweek van de normale badnewsprocedures, maar omdat haar memo was uitgelekt. Ook in 2012 zullen mensen ontslagen worden omdat ze hun routineklusjes slecht verpakken. Niet omdat de routineklusjes geen routine mogen zijn.

Een paar mediamannetjes zullen het onvermijdelijke gat waarin we vandaag verdwijnen opvullen met wat opvallende voorspellingen. Ja, ja mensen; Willem-Alexander daagt zijn schoonvader voor het strafhof in Den Haag, Freek de Jonge gaat iets liefs zeggen en Louis van Gaal blijkt allang rond te zijn met Feyenoord.

Wat een zuur verhaal dit zeg! Natuurlijk gaan er in dit jaar TBS’ers ontsnappen en zal een serie aanbevelingen zorgen ‘dat dat nooit meer zal gebeuren.’ Het woord stadionverbod zal in 2012 door minister Opstelten nog indrukwekkender worden uitgesproken maar nooit mogelijk worden gemaakt met een meldingsplicht. Er zullen Kamervragen gesteld worden vanwege ‘onrust in het land’ die achteraf blijkt te bestaan uit één schreeuwende krantenkop. Er zal van alles gebeuren dat jaarlijks gebeurt en door onze media van nieuwe verpakking wordt voorzien.

Maar er zullen ook dingen gebeuren die zo groot, mooi of onverwacht zijn dat er nog geen verpakking voor is. Een autocue zal haperen, een deskundige stotteren en een voetbalcommentator zal een vrouw ontmoeten die hem vertelt af en toe zijn mond te houden.

Laten we vandaag gewoon genieten van de gedachte aan alle mislukte draaiboeken van 2012.

* Noot voor de redactie: als de euro vandaag valt, graag dat andere stukje publiceren.

Raoul heertje

    • Raoul Heertje