Gewond of een protestsymbool tegen het leger?

An injured Egyptian woman stands outside a courtroom in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 2, 2012. The trial of Hosni Mubarak has resumed amid speculation that a recent acquittal of policemen tried for killing Egyptian protesters could be a prelude to the dismissal of charges against the ousted leader. Mubarak faces charges of complicity in the killing of more than 800 protesters during last year's uprising that toppled his regime. (AP Photo/Ahmed Ali) AP

Een Egyptische vrouw met een ooglapje stond gisteren buiten de rechtszaal in de Egyptische hoofdstad Kairo. Binnen is het proces tegen voormalig president Hosni Mubarak hervat. Na de vrijspraak van agenten die eerder waren veroordeeld voor het doden van demonstranten bestaat de vrees dat nu ook de aanklachten tegen de voormalige dictatoriale leider worden ingetrokken. Mubarak staat terecht voor medeplichtigheid aan de dood van meer dan 800 Egyptenaren tijdens de opstand die vorig jaar een einde maakte aan zijn regime.

In de voorbije weken is de ooglap in Egypte uitgegroeid tot een symbool van protest. De Egyptische politieofficier Mahmoud Sobhi al-Shinawi heeft in Kairo onlangs naam gemaakt als de ‘oogjager’. In een filmpje op YouTube is te zien hoe hij felicitaties in ontvangst neemt omdat hij vijf demonstranten in het gezicht heeft geraakt. Volgens de Egyptische Organisatie voor Mensenrechten heeft de politie instructie om op de hoofden van demonstranten te schieten met rubberkogels en traangas, waardoor nu zeker tachtig Egyptenaren het zicht in een of beide ogen hebben verloren op en rond het Tahrirplein, het centrum van de Egyptische opstand.

Resultaat: de ooglap, van metaal of van verband, is symbool geworden voor de offers die demonstrerende burgers brengen in naam van de revolutie.