Financiële topvrouw KPN stapt op uit onvrede over organisatiestructuur

De financiële topvrouw van KPN, Carla Smits-Nusteling, stapt op. Volgens KPN is ze het niet eens met de nieuwe structuur van het telecombedrijf.

De nieuwe bedrijfsstructuur is 1 januari 2012 ingegaan en moet de verschillende bedrijfsonderdelen directer en efficiënter gaan aansturen. Smits-Nusteling wordt per direct ad interim opgevolgd door Eric Hageman, die nu nog hoofd van KPN in België is, en Steven van Schilfgaarde, momenteel topman van de afdeling Corporate Market.

KPN betreurt vertrek topvrouw

De voorzitter van de raad van commissarissen Jos Streppel zegt in een persbericht dat KPN het vertrek betreurt:

“Carla heeft sinds haar aanstelling de verwachtingen waargemaakt als een gedreven en zeer kundig bestuurslid en CFO. Wij respecteren haar keuze om op een andere plek haar carrière voort te gaan zetten.”

Op verzoek van Smits-Nusteling vertrekt ze zonder salaris voor dit jaar, en zonder vertrekvergoeding.

Vertrek komt als verrassing

Economieredacteur Marc Hijink schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat bronnen binnen het bedrijf melden dat het vertrek als een verrassing komt:

“Er zou geen sprake zijn van een knallende ruzie in de hoogste regionen van het bedrijf, maar blijkbaar vormden Smits-Nusteling en Eelco Blok samen niet de geoliede machine die nodig is om het bedrijf door een lastige periode te leiden. KPN staat onder druk omdat de inkomsten van mobiele klanten teruglopen. Daarnaast ligt KPN onder vuur van de NMa en de Opta, naar aanleiding van beschuldigingen over prijsafspraken en ongeoorloofde kortingen - die overigens door KPN ontkend worden.”

Over het besluit van Smits-Nusteling te vertrekken vanwege de nieuwe organisatiestructuur schrijft Marc Hijink:

“Sinds mei is bekend dat KPN de organisatie van het bedrijf anders wil inrichten. Het beleid wordt per ingang van 1 januari 2012 bepaald door een zogeheten executive comittee waarin behalve de raad van bestuur ook divisiehoofden zitten. Die constructie is ook gebruikelijk bij andere multinationals, zoals Philips. Het moet verkokering van de bedrijfsonderdelen voorkomen. Smits-Nusteling zou tijdens de kerstdagen besloten hebben dat die organisatievorm haar niet ligt.”

Carla Smits-Nusteling (45) werkt sinds 2000 voor KPN en was onder meer directeur van Corporate Control. Ze was de eerste vrouw in de raad van bestuur van KPN en een van de weinige Nederlandse vrouwen in de top van een beursgenoteerde omgeving. Haar vertrek heeft direct invloed op het aandeel van KPN. Dat daalde vanmorgen aanvankelijk met 3 procent.

    • Judith Laanen