Financieel directeur KPN weg uit onvrede met top

Carla Smits-Nusteling, sinds ruim twee jaar financieel directeur van KPN, stapt per direct op na onenigheid met de raad van bestuur. Ze is het niet eens met de nieuwe organisatiestructuur van de top van het bedrijf, meldt KPN vanmorgen in een persbericht.

De 45-jarige Smits-Nusteling werkt sinds 2000 voor KPN en was onder meer directeur van Corporate Control. Ze was de eerste vrouw in de KPN-top en een van de weinige Nederlandse vrouwen die leiding gaf aan een beursgenoteerde omgeving.

Binnen de KPN-top zijn de afgelopen tijd veel wisselingen geweest. Topman Eelco Blok – al jarenlang lid van de raad van bestuur – volgde vorig jaar Ad Scheepbouwer op. Al zijn voormalige collega’s zijn verdwenen: Baptiest Coopmans, die ook in de race was om Scheepbouwer op te volgen, kondigde al eerder aan de top te verlaten. Hij kreeg een jaarsalaris mee en een gouden handdruk.

De vorige financieel topman van KPN, Marcel Smits, stapte in 2009 op. Ook hij behield het recht op een extra lange termijn prestatiebeloning van ruim 9 ton. Bestuurder Stan Miller vertrok begin 2010 met een bonus van ruim 2 miljoen euro.

Smits-Nusteling ziet af van een extra vertrekpremie en stopt per direct. Haar vertrek komt als een verrassing, melden bronnen binnen het bedrijf. Sinds mei is bekend dat KPN de organisatie van het bedrijf anders wil inrichten. Het beleid wordt per ingang van 1 januari 2012 bepaald door een zogeheten executive committee waarin behalve de raad van bestuur ook divisiehoofden zitten. Die constructie is ook gebruikelijk bij andere multinationals, zoals Philips. Het moet verkokering van de bedrijfsonderdelen voorkomen. Smits-Nusteling zou tijdens de Kerstdagen besloten hebben dat die organisatievorm haar niet ligt. Haar rol is meteen overgenomen door twee collega’s.

Er zou geen sprake zijn van een knallende ruzie in de hoogste regionen van het telecombedrijf maar blijkbaar vormden Smits-Nusteling en Eelco Blok samen niet de geoliede machine die nodig is om KPN door een lastige periode te leiden. Het bedrijf staat onder druk omdat de inkomsten van mobiele klanten teruglopen. Daarnaast ligt KPN onder vuur van toezichthouders NMa en Opta, naar aanleiding van beschuldigingen over prijsafspraken en ongeoorloofde kortingen – die door KPN ontkend worden. Gisteren maakte KPN nog bekend dat het de kosten voor onbeperkt vast bellen voor alle klanten met 50 procent verhoogt.

Het aandeel KPN daalde vanmorgen aanvankelijk met 3 procent.