FC Twente ontslaat Co Adriaanse - ‘opvallende stap’

FC Twente-coach Co Adriaanse op de bank voor aanvang van een wedstrijd afgelopen zomer. Foto NRC / Bas Czerwinski
FC Twente-coach Co Adriaanse op de bank voor aanvang van een wedstrijd afgelopen zomer. Foto NRC / Bas Czerwinski FC Twente-coach Co Adriaanse op de bank voor aanvang van een wedstrijd afgelopen zomer. Foto NRC / Bas Czerwinski

Co Adriaanse is ontslagen als trainer van FC Twente. Dat bericht het AD vanochtend. De 64-jarige trainer wordt per direct opgevolgd door Steve McClaren.

McClaren vliegt vrijdag als hoofdcoach mee naar Gran Canaria, waar FC Twente zich gaat voorbereiden op de tweede helft van de competitie.

FC Twente wil niet reageren op het nieuws. “We hebben daar op dit moment niks over te zeggen”, liet FC Twente-voorzitter Joop Munsterman via zijn woordvoerder weten aan TC Tubantia.

Adriaanse is bezig aan zijn eerste seizoen bij Twente. Hij volgde in de zomer de Belg Michel Preud’homme op, die met FC Twente de KNVB-beker won. Onder leiding van Steve McClaren werd de club in 2010 voor de eerste keer kampioen van Nederland.

Munsterman liet zich onlangs nog ontvallen dat hij in de voorbereiding voor het laatst had genoten van FC Twente. Adriaanse deed de kritiek op zijn club toen af als “ranglijstjournalistiek”.

NRC-sportredacteur Bart Hinke in een reactie:

“Dit is een opvallende stap, maar het komt niet geheel onverwachts. Adriaanse lag kennelijk zo slecht bij zijn assistenten, spelers en clubleiding dat hij weg moest. De regionale krant hier spreekt van een ‘onwerkbare situatie’. Het is bekend dat het niet boterde met de spelers en voor zijn assistenten; die hebben de laatste tijd in bedekte termen hun onvrede geuit. Voorzitter Munsterman, de absolute baas, zei onlangs in de Volkskrant dat hij in de zomer voor het laatste genoten had van zijn club.

Als je bij Munsterman niet meer in de gunst valt, dan is het snel met je gedaan. Zo vertrok commercieel directeur Jan van Halst vorig jaar na onenigheid binnen de top. Het is fnuikend, want Twente is op zoek naar een trainer die voor langere tijd aan het roer staat. De afgelopen tijd zijn trainers weggekocht door successen. Adriaanse, die een contract voor een jaar had en deze zomer aan was getreden, heeft niet weten te bekoren.”

En McClaren?

“McClaren is in Twente een grootheid. Hij heeft de club natuurlijk het eerste Nederlandse kampioenschap bezorgd. Het is niet zo dat de verwachtingen nu ineens hooggespannen zijn. Bij de supporters van Twente is het realisme ook wel ingedaald dat dit met de huidige spelersploeg niet aan de orde is.”