Ex-coach Zonderland traint nu olympische turnrivaal Wammes

Turner Jeffrey Wammes is in de maand december getraind door Gerard Speerstra, tot voor twee jaar nog de coach van Epke Zonderland. De samenwerking is opmerkelijk, aangezien Wammes en Zonderland volgende week bij een olympisch kwalificatietoernooi in Londen elkaars directe concurrenten zijn in de strijd om één olympisch startbewijs op de meerkamp bij de komende Zomerspelen.

Naast zijn vaste trainingen bij FlikFlak in Den Bosch, onder leiding van Bram van Bokhoven, oefent Wammes tweemaal per week bij Turnz in zijn woonplaats Amsterdam. In december heeft hij Speerstra gevraagd hem daarbij te begeleiden. Volgens Speerstra, die na zijn ontslag als bondscoach freelance turntrainer is, heeft Wammes zijn hulp ingeroepen om te werken aan verfijning en stabiliteit van zijn oefeningen. Een stap die naar zijn zeggen met goedkeuring van Van Bokhoven is genomen.

Maar Speerstra heeft wel zijn invloed laten gelden. „Er is een aantal kleine wijzigingen in zijn programma’s aangebracht, maar niet ingrijpend. Dat zou zo kort voor een belangrijke wedstrijd ook niet verstandig zijn”, zegt de trainer uit Heerenveen, die het niet onlogisch vindt dat Wammes hem heeft gevraagd. „Ik ben in Nederland de enige beschikbare mannentrainer met ervaring op olympisch niveau.” Speerstra doelt daarmee op de Spelen van 2008 in Peking, waar hij Zonderland naar de olympische finale op rek begeleidde.

In het voorjaar van 2010 werd de relatie tussen Zonderland en zijn trainer Speerstra verbroken, nadat de nationale turnbond KNGU hem als bondscoach op non-actief had gesteld. De reden was een kranteninterview waarin de coach zich kritisch over de bond had uitgelaten.

Zonderland, vanaf zijn juniorentijd door Speerstra begeleid, legde zich bij dat besluit neer. Zonderland, ‘sportman van het jaar 2011’, wordt nu getraind door Daniël Knibbeler.

Speerstra ontkent desgevraagd dat revanchegevoelens een rol speelden bij zijn keus voor een samenwerking met Wammes. „Ik ben er niet op uit om wie dan ook een hak te zetten. Als freelancer ben ik er voor iedereen die me vraagt. Voor mij was het werk, net als vroeger in Heerenveen”, aldus Speerstra.

    • Henk Stouwdam