Eurozone kwakkelt, Amerika leeft op

De economie in Europa staat er niet goed voor. De bedrijvigheid neemt af. China merkt de gevolgen van die Europese schuldencrisis, maar in de Verenigde Staten trekt de economie aan.

Eerst nog een klein lichtpuntje voor de Fransen. In Frankrijk worden nog altijd meer Franse auto’s verkocht dan voertuigen van buitenlandse producenten.

Nu het slechte nieuws. De Franse auto-industrie heeft een dramatische maand achter de rug. Gisteren maakte de Franse organisatie van autoproducenten de verkoopcijfers over vorig jaar bekend. Het concern PSA Peugeot Citroën verkocht in december 49.254 auto’s, 29 procent minder dan in dezelfde maand in 2011. Renault zag de verkoop met ruim 28 procent zakken tot 34.261.

In totaal werden er in december in Frankrijk 187.653 auto’s verkocht, een daling van bijna 18 procent. Over heel 2011 daalde de verkoop met 2,1 procent en werden er ruim 2,2 miljoen auto’s verkocht.

Hoe anders gaat het er in de VS aan toe? Daar is het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau in acht maanden. Vorig jaar verkocht automaker Ford voor het eerst sinds 2007, het jaar dat de financiële crisis losbarstte, meer dan 2 miljoen auto’s in Amerika. Ook concurrent General Motors heeft een goed jaar achter de rug. Volgens de fabrikant zijn klant weer bereid nieuwe auto’s te kopen. Autodealers zien hun voorraden slinken en zijn al blij als ze van alle modellen van een merk ten minste één op de parkeerplaats hebben staan.

De situatie op de automarkt is tekenend voor de macro-economische situatie in de wereld. De economie in de VS trekt aan en Europa kwakkelt. Dat blijkt ook uit de jongste peilingen onder inkoopmanagers die de bedrijvigheid in verschillende landen weergeeft. Als inkoopmanagers bereid zijn meer opdrachten te plaatsen bij toeleveranciers dan in de voorgaande maand trekt de bedrijvigheid aan. Zijn ze terughoudender, dan neemt de bedrijvigheid af.

De afgelopen dagen werden de cijfers over december bekendgemaakt. In de VS en India moesten fabrieken de productie opschroeven, terwijl bedrijven in de eurozone en Brazilië juist minder werk hoefden te verzetten. De toename in de VS was de grootste in zes maanden. Niet alleen werden er meer auto’s verkocht, ook gaven Amerikanen meer uit aan cadeaus tijdens de feestdagen. Als gevolg presteerde Walmart, de Amerikaanse levensmiddelengigant, de afgelopen week goed op de beurs.

Uit de inkoopmanagersindex blijkt ook dat China niet immuun is voor de Europese schuldencrisis. De bedrijvigheid steeg licht, maar blijft rond de 50 punten hangen. Volgens de methodiek van de index betekent een score van 50 dat de bedrijvigheid constant blijft. Analisten waren tevreden met het laatste cijfer uit China (50,3 punten). Het laat zien dat de Chinese industrie weliswaar geraakt wordt door de crisis in Europa, maar dat de bedrijvigheid niet keldert. Dat is goed nieuws voor, onder meer, de grote mijnbouwers. De koers van het Brits-Australische BHP Billiton steeg vanochtend in de Aziatische handel na de bekendmaking van de inkoopmanagerscijfers voor China en India. BHP Billiton is voor ruim een kwart van de omzet afhankelijk van China.

In de eurozone neemt de bedrijvigheid af, maar er zijn grote verschillen tussen de eurolanden. De Duitse exportmotor blijft relatief goed draaien. Vanochtend werd bekend dat de werkloosheid in Duitsland in december licht was gedaald – van 6,9 tot 6,8 procent. Terwijl de gemiddelde werkloosheid in de eurozone oploopt, zitten enkele grote Duitse bedrijven te springen om personeel. Vorige week maakte automaker Audi bekend uit te breiden. Er is plek voor 1.200 nieuwe werknemers. De Duitse fabriek van vliegtuigbouwer Airbus, waar de superjumbo A380 deel word gebouwd, is op zoek naar 4.000 nieuwe werknemers.

Werklozen in Zuid-Europa kunnen alleen maar dromen van zulke omstandigheden. De werkloosheid in Spanje is opgelopen tot 22,4 procent. In Portugal is dat 12,4 procent en in Griekenland 17,4 procent. Het is onwaarschijnlijk dat de economie in Zuid-Europa de komende tijd herstelt. De inkoopmanagersindex in Spanje stond in december op 43,7 punten. Dat betekent dat de bedrijvigheid nog steeds fors afneemt.

De Europese economie zal waarschijnlijk de komende jaren matig blijven presteren. Schulden moeten afgebouwd worden, zowel bij overheden als bij huishoudens. Eerst moet er een einde gemaakt worden aan de crisissfeer in de eurozone.

Of dat lukt hangt grotendeels af van de Europese leiders. Volgende week begint het vergadercircus weer, in klein comité. In Berlijn zullen de Franse president Sarkozy en de Duitse kanselier Merkel elkaar treffen. Zij zullen onder meer de eurotop van 30 januari voorbereiden. Een van de onderwerpen die ze hoogstwaarschijnlijk zullen bespreken, is hoe in de eurozone de eerder afgesproken aangescherpte begrotingsdiscipline ook echt ingevoerd kan worden.

    • Melle Garschagen
    • Tom Kreling