Espresso met Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat Willem Holleeder niet wordt vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld. Ik spreek de topcrimineel in zijn Rotterdamse cel. ‘Het ontbreekt de Nationale Recherche aan technisch bewijs,’ zegt Holleeder met een glimlach. ‘Ze hebben niet eens een vingerafdruk van mij gevonden.’

Wispelturig

Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat Willem Holleeder niet wordt vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld. Ik spreek de topcrimineel in zijn Rotterdamse cel. ‘Het ontbreekt de Nationale Recherche aan technisch bewijs,’ zegt Holleeder met een glimlach. ‘Ze hebben niet eens een vingerafdruk van mij gevonden.’ De topcrimineel neemt een slokje espresso. ‘Het enige wat ze hebben is een wispelturige kroongetuige.’ Wat moeten we onder wispelturig verstaan? ‘De ene keer zegt hij dat ik een moordenaar ben,’ vertelt Holleeder. ‘De andere keer zegt hij dat ik meegedaan heb aan het Eurovisie Songfestival.’ En daar heeft het OM nu een beetje genoeg van? ‘Ik ook,’ antwoord Holleeder. ‘Ik ben het zat de hele tijd voor moordenaar te worden uitgemaakt.’

Het besluit van het Openbaar Ministerie betekent dat Willem Holleeder aan het einde van deze maand vrijkomt. Heeft hij al plannen? ‘Ik heb wel zin in een aantal liquidaties,’ zegt de topcrimineel. Wie heeft hij op het oog? ‘Regisseur Maarten Treurniet,’ antwoordt Holleeder. ‘Hij portretteert mij in De Heineken Ontvoering als een sadistische, meedogenloze en psychopathische crimineel.’ En dat is hij niet? ‘Nee,’ zegt Holleeder met een glimlach. ‘Daar is nog geen vingerafdruk bewijs voor.’ Het OM vindt dat hij wel een crimineel imago heeft. ‘Dat is niet strafbaar,’ zegt de topcrimineel. ‘En bovendien discutabel.’ Waarom? ‘Als ik een glitterpak aantrek en kijk alsof er een geweer in mijn reet zit, dan kan ik zo door voor een van de Toppers.’

    • Ernest van der Kwast