Een paar teenslippers voor vrijheid

Een Indonesische activiste legt slippers neer, die gedoneerd zijn uit solidariteit met een 15-jarige jongen die voor het stelen van een paar slippers tot vijf jaar cel kan krijgen. Foto AP / Achmad Ibrahim.

Je zal maar een paar slippers stelen, gearresteerd worden en voor je het weet hangt je een celstraf van vijf jaar boven het hoofd. Dat overkwam een 15-jarige Indonesiër toen hij in november 2010 een stel slippers ontvreemde van een politieagent in Sulawesi. In het hele land leveren Indonesiërs nu als protest tegen de arrestatie hun oude versleten teenslippers in bij politiebureau’s.

Mensen met sandalen staan bij het kantoor voor de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta. Foto AP / Achmad IbrahimMensen met sandalen staan bij het kantoor voor de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta. Foto AP / Achmad Ibrahim

Met de teenslipper-acties uiten de Indonesiërs hun frustratie over de berechting van A.A.L., zoals de jongen ook wel bekend staat. Morgen gaat zijn berechting verder. Hij loopt de kans tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld te worden, een straf die ook terroristen, drugssmokkelaars en verkrachters krijgen.

In november 2010 pikte de jongen in Palu, de hoofdstad van de provincie Midden-Sulawesi, bij een kosthuis van de mobiele brigade de slippers van sergeant Ahmad Rusdi. Na zijn arrestatie sloeg de politie hem.

Indonesische activisten brengen de slippers die bij het kantoor van de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta zijn gebracht op orde. Foto AP / Achmad IbrahimIndonesische activisten brengen de slippers die bij het kantoor van de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta zijn gebracht op orde. Foto AP / Achmad Ibrahim

Het justitieel systeem en het hardhandige optreden van politie en leger tegen eigen burgers is omstreden. Regelmatig komen berichten naar buiten over dodelijk geweld tegen Papoea’s, vorige week vielen burgerdoden in het stadje Bima toen de politie het vuur opende. Mensenrechtenactivisten zoals Budhi Kurniawan wijzen er op dat dit soort excessief geweld vaak nauwelijks wordt bestraft. De actie die Kurniawan is begonnen, genaamd ‘Duizend slippers voor de Nationale Politie Commandant’ is trending op Twitter. In Palu is een actie ‘100 slippers voor gerechtigheid’ bezig.

Kinderen staan in de rij bij het kantoor van de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta om hun slippers achter te laten. Foto AP / Achmad IbrahimKinderen staan in de rij bij het kantoor van de Indonesian Commission for Child Protection in Jakarta om hun slippers achter te laten. Foto AP / Achmad Ibrahim

Ook beroemdheden steunen de scholier. Zo heeft de Balinese zangeres Ayu Laksmi de chef van de nationale politie speciaal gevormde slippers gestuurd. Klasgenoten van A.A.L. gaan morgen op slippers naar school.

Dit soort extreme gevallen komen wel vaker voor in Indonesië. Vorig jaar zat een 14-jarige jongen drie weken in de cel in Jakarta omdat hij een opwaardeerkaart voor een mobiele telefoon gestolen zou hebben.