ECB koopt weer staatsobligaties op, hedgefondsen speculeren tegen euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de laatste week van vorig jaar voor een bedrag van 462 miljoen euro aan staatsobligaties opgekocht van noodlijdende Europese landen als Italië, Spanje en Griekenland. Dat is veel meer dan in de voorgaande weken. Dat maakte de centrale bank gisteren bekend.

Een week eerder kocht de bank voor 19 miljoen euro aan schuldpapier op. In totaal heeft de ECB al 211,5 miljard euro aan staatobligaties opgekocht op de secundaire markt. Maar de bedragen van de afgelopen weken vallen in het niet bij de recordbedragen van afgelopen zomer. Zo kocht de bank begin augustus voor 22,1 miljard euro aan schuldpapier van Italië en Spanje.

Tegelijk met het geld in systeem pompen door het opkopen van staatsobligaties, probeert de ECB geld uit het systeem te halen door banken een aantrekkelijke rente te bieden om geld bij de ECB te stallen. Daarmee probeert de centrale bank te voorkomen dat het opkopen tot inflatie leidt.

Vandaag probeert de ECB geld aan te trekken dat banken vervolgens voor zeven dagen stallen. Door de schuldencrisis zijn banken huiverig om onderling geld uit te lenen. Daardoor stallen ze meer bij de ECB. Tegelijkertijd moeten ze zelf ook bij de ECB aankloppen voor leningen als ze geld nodig hebben. Vorige week donderdag werd er voor een recordbedrag van 445,7 miljard euro bij de ECB gestald.

De schuldencrisis in Europa zorgt er ook voor dat hedge fondsen speculeren tegen de euro. Uit gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission – waaruit de Financial Times vanochtend citeerde – hebben speculanten vorige week grote posities ingenomen die geld moeten opleveren bij een forse daling van de euro. Volgens de gegevens werden er vorige week 127.900 meer contracten afgesloten waarbij beleggers ‘short’ gaan op de euro dan contracten waarbij beleggers uitgingen van een stijging van de euro. Bij short gaan kopen beleggers bijvoorbeeld opties waarbij afgesproken wordt dat euro’s over een jaar verkocht worden tegen de huidige koers. Daalt de euro het komende jaar, dan levert dat winst op.