Deserteurs doden 18 Syrische veiligheidsagenten

Syrische deserteurs van het leger hebben vandaag in de zuidelijke provincie Deraa zeker achttien veiligheidsagenten gedood. De opstandelingen raakten in de stad Jassem in een vuurgevecht met militaire troepen van president Bashar al-Assad, zo meldt persbureau Reuters.

Tientallen agenten hebben vanochtend vroeg hun post verlaten om in opstand te komen tegen het regime van Assad. In een poging om te vluchten kwamen ze bij een politiestation in Jassem onder vuur te liggen van militairen. De zwaar bewapende opstandelingen schoten onmiddellijk terug, waarbij achttien agenten dodelijk zijn geraakt. De lichamen zijn overgebracht op een ziekenhuis van de overheid. Ook zijn er vijf burgers omgekomen bij de beschietingen. Of er slachtoffers zijn onder de deserteurs is nog niet duidelijk.

Gisteren maakten waarnemers van de Arabische Liga bekend dat de militairen troepen zich uit steden hebben teruggetrokken en zich aan de zuidelijke grens bevinden.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken jagen militaire troepen van Assad al sinds enkele maanden op opstandelingen van de Syrische president.

Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen tien maanden meer dan vijfduizend doden gevallen door het gewelddadig neerslaan van de opstand door Syrische veiligheidsdiensten.

    • Annemarie Coevert