Dertien doden bij serie aanslagen in Afghaanse stad Kandahar

Soldaten houden de wacht op één van de plekken waar vandaag in Kandahar een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto Reuters / Stringer

Een serie van drie bomaanslagen heeft in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar vandaag dertien levens geëist. Onder de doden waren een kind en vier politieagenten.

Kandahar is de provincie waar de Taliban ooit is ontstaan en was tussen 1996 en 2001 de hoofdstad van het Talibaan-regime. Het is daarom een belangrijke provincie voor de Verenigde Staten in hun strijd tegen de fundamentalistisch islamitische beweging.

In juli vorig jaar kwam Ghulamn Haidar Hamidi, de burgemeester van de stad en halfbroer van president Hamid Karzai, er om bij een moordaanslag van de Talibaan.

Naast dertien doden ook zeker 26 gewonden

De eerste aanslag van vandaag vond dinsdagochtend plaats bij een controlepost van de politie. Een man op een met explosieven bepakte motorfiets liet zijn voertuig ontploffen. Het kostte vier burgers en een politieman het leven. Zestien mensen raakten gewond, onder wie zes kinderen en drie politieagenten.

In de vroege avond gingen binnen enkele minuten na elkaar twee explosieven af bij een verkeersplein in de stad. Daarbij kwamen vijf burgers om het leven, onder wie een kind. Ook drie agenten verloren het leven. Tien anderen raakten gewond.

NAVO-militair gisteren gedood door bermbom

Elders in het zuiden van Afghanistan kwam maandag een NAVO-militair om het leven bij een bermbomaanslag, meldde de NAVO vandaag. Verdere bijzonderheden, zoals de nationaliteit van het slachtoffer, werden niet bekendgemaakt.

Het afgelopen jaar zijn in Afghanistan 544 NAVO-militairen gesneuveld. Ook vonden rond de 840 Afghaanse militairen en politiemensen in 2011 in Afghanistan de dood.

    • Niels Posthumus