Co Adriaanse weg, McClaren terug als coach FC Twente

Co Adriaanse is vandaag, na een half jaar, ontslagen als voetbaltrainer van FC Twente. Clubleiding, spelers en technische staf zagen geen basis meer voor verdere samenwerking. Adriaanse (64) had een contract tot het einde van het seizoen. FC Twente zou in de loop van de dag met mededelingen over het ontslag komen.

Beoogd opvolger is de Engelsman Steve McClaren. Hij leidde FC Twente in 2010 in zijn tweede seizoen naar de eerste landstitel in de clubhistorie. McClaren (50) gaat waarschijnlijk deze week al aan de slag. Adriaanse werd in de zomer gepresenteerd als opvolger van de Belg Michel Preud’homme, die naar Saoedi-Arabië vertrok. De internationaal ervaren Adriaanse leek de ideale man om de club weer om de titel te laten meestrijden.

De geboren Amsterdammer was eerder trainer van onder meer Zwolle, Den Haag, Willem II (Champions League), Ajax, AZ (halve finale UEFA Cup), Porto en Salzburg. Met Porto werd hij landskampioen en won hij de Portugese beker. Met Salzburg werd hij kampioen van Oostenrijk. Tussendoor verdiende hij miljoenen in Qatar en Oekraïne.

Hoewel FC Twente doorging naar de volgende ronde van de Europa League en als derde in de eredivisie meedoet om de titelstrijd, was de relatie tussen club en trainer altijd moeizaam. Adriaanse kreeg intern kritiek op zijn tactische experimenten en eigenzinnige houding.

De onvrede nam vorige maand toe, nadat in één week van Wisla Krakow, Feyenoord en PSV werd verloren. Spelersgroep en technische staf zegden toen het vertrouwen in Adriaanse op. Eerder uitte voorzitter Joop Munsterman kritiek op het spel. Adriaanse verweet de kritische pers „ranglijstjournalistiek”.

De waarschijnlijke opvolger van Adriaanse, Steve McClaren, was van 2008 tot 2010 trainer in Enschede en werd met de club landskampioen. De Engelsman is werkloos sinds hij in november bij Nottingham Forest aan de kant werd gezet. Een half jaar eerder moest hij ook weg bij het Duitse Wolfsburg.

In 2006 en 2007 was McClaren bondscoach van Engeland, waarmee hij EK-kwalificatie misliep en de hoon van de voetbalnatie over zich heen kreeg – met ontslag als gevolg.

Solistische coach botst met clubcultuur: pagina 28-29