Chemie-Pack wil het brandrapport verbieden

Het rapport over de brand van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zou vol fouten zitten.

Chemie-Pack spant een kort geding aan tegen de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het bedrijf, waar begin vorig jaar een grote brand uitbrak, wil de publicatie van het rapport over de brand tegenhouden. Dat rapport moet eind deze maand verschijnen, meldde de NOS gisteren.

Chemie-Pack spreekt van tientallen fouten in het conceptrapport. Het bedrijf heeft volgens de NOS het liefst dat de rechter de Onderzoeksraad verbiedt het rapport te publiceren in deze vorm. Als de rechter zover niet wil gaan, eist het bedrijf drie maanden tijd om alle vermeende fouten te kunnen weerleggen.

Begin vorig jaar, op woensdagmiddag 5 januari, ontstond er brand op het terrein van het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack, op industrieterrein Moerdijk. De schade bedroeg in totaal 71 miljoen euro. Chemie-Pack werd failliet verklaard.

Uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid bleek later dat de brandweerzorg voor het industrieterrein Moerdijk niet op orde was. Er werd onvoldoende rekening gehouden met mogelijke ongevallen bij de zeventien gevaarlijke bedrijven in Moerdijk. Het Openbaar Ministerie spande daarom een proces aan tegen de leiding van Chemie-Pack, dat op 21 maart wordt voortgezet. De top van het bedrijf is volgens het OM verantwoordelijk voor „de risicovolle en onveilige bedrijfsvoering en de daardoor ontstane brand”.

Het kort geding dient op 11 januari in Den Haag. (NRC)