‘Burgemeesters leggen steeds vaker huisverbod op’

Burgemeesters leggen steeds vaker een huisverbod op. Het afgelopen jaar moesten bijna drieduizend plegers van huiselijk geweld gedwongen hun huis verlaten. Dat zijn er bijna zestig per week. Twee jaar geleden waren dat er nog zo’n veertig per week. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Burgemeesters kunnen sinds 2009 bij acute dreiging van huiselijk geweld de dader tien dagen het huis uit zetten. In 2009 werden 2107 huisverboden opgelegd en in 2010 zijn 2953 geweldplegers tijdelijk uit huis gezet. De Volkskrant schrijft dinsdag dat gemeenten en hulpverleners tevreden zijn over de werking van het huisverbod.

Jaarlijks worden honderdduizenden het slachtoffer van huiselijk geweld. Een huisverbod is een soort afkoelingsperiode. Door de slachtoffers tegelijkertijd hulpverlening te bieden, moet escalatie worden voorkomen.