Brand in Helmonds theater is geen brandstichting

De vlammen slaan uit het theater in Helmond. Beeld: screenshot Omroep Brabant

De brand die donderdagavond theater ‘t Speelhuis in Helmond verwoestte, is niet aangestoken. Er zijn geen strafbare feiten gepleegd, blijkt uit politieonderzoek.

Rond zes uur ‘s avonds ontstond de brand in een zaal van het theater. Vier tot zes kubuswoningen werden ook verwoest. De bewoners van minstens twintig kubuswoningen en appartementencomplex De Kloosterhof werden geëvacueerd. Zij konden gisteren op één na terug naar huis. De asbest die was vrijgekomen, is opgeruimd.

Het theater was een belangrijk werk in het oeuvre van architect Piet Blom. Hij plaatste ’t Speelhuis in de jaren zeventig temidden van de kubuswoningen waarmee hij internationaal doorbrak. De kubussen op palen zijn bekend uit Rotterdam, maar Blom bedacht ze oorspronkelijk voor Helmond. Het lijkt erop dat het theater niet meer te herbouwen is, zei burgemeester Fons Jacobs vrijdagavond, omdat de constructie daarvoor te erg is aangetast. Hij sprak van een ‘echte ramp’. De schade loopt in de miljoenen euro’s.

Het technisch onderzoek naar het ontstaan van de brand wordt uitgevoerd door verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd en de politie Brabant Zuid-Oost. Mogelijk stonden de rookmelders uit in de zaal waar de brand uitbrak.

    • Peter Zantingh