Bekroonde website NHM in slaapstand

Het Nationaal Historisch Museum hield zondag op te bestaan. Het Nederlands Openluchtmuseum neemt met het Rijksmuseum enkele taken over.

Vrijdag hadden ze hun laatste werkdag, de zeventien medewerkers van het Nationaal Historisch Museum (NHM). Alleen algemeen directeur Erik Schilp gaat nog een paar maanden door. Hij moet de jaarrekening opstellen en de stichting ontbinden. Dan is van de organisatie niet meer over dan een website die niet meer wordt bijgehouden en een apparaat, de Nationale Automatiek, die naar het Zuiderzeemuseum verhuist.

Het NHM kostte de afgelopen jaren 15,3 miljoen euro. Dat geld werd besteed aan het ontwerpen van een museumgebouw dat er niet zal komen, maar ook aan debatten, reizende tentoonstellingen en websites. Het NHM heeft het afgelopen jaar onderzocht welke projecten kunnen worden overgedragen aan nieuwe partijen. Dat waren er drie. Allereerst de ‘Nationale Automatiek’, een trekmuur die geen snacks bevat maar alledaagse objecten, zoals een 18de-eeuwse pijpenkop, Doe Maar-veters, het kwartje van Kok en anti-kernwapenbuttons. Dit apparaat is per 1 januari eigendom geworden van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Daarnaast ontwikkelde het NHM verschillende digitale toepassingen om het historisch besef te stimuleren. Het project ‘Xwashier – plaatsen van herinnering’ bestaat uit een app voor de iPhone en een website. Bezoekers kunnen historische gebouwen of andere plekken die bij het project horen (dit is te zien aan een bordje) scannen met hun telefoon en krijgen dan filmpjes, animaties en verhalen te zien die deze plaatsen tot leven brengen. Voor dit project zal het NHM volgende maand alsnog een internationale prijs ontvangen, de iF communication design award. Of dit project overgenomen gaat worden door een nieuwe partij, is nog niet bekend.

Ook de website van het NHM (www.innl.nl), waarop 850 verhalen over de Nederlandse geschiedenis staan en rond de 8.000 beschrijvingen van plaatsen, personen en gebeurtenissen, is bekroond met een prijs: de Best of the Web Award. De website blijft voorlopig in de lucht, maar sinds 1 januari is er geen redactie meer die de teksten update.

Het kabinet stelt vanaf 2013 1,5 miljoen euro beschikbaar om het Nederlands Openluchtmuseum in staat te stellen digitale activiteiten te ontwikkelen om de Nederlandse geschiedenis te presenteren. Het museum heeft dan ook interesse in voortzetting van de NHM-site, maar krijgt dit jaar nog geen subsidie voor het overnemen van een aantal taken van het NHM. „We zouden het project een jaar in de ijskast moeten zetten”, zegt een woordvoerster van het Openluchtmuseum.

Helemaal zeker is de subsidie vanaf 2013 voor het Openluchtmuseum nog niet. Dat geldt ook voor een bedrag van vijf ton per jaar dat het kabinet beschikbaar zou willen stellen voor een materiële presentatie van de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Om dat geld te krijgen moet het Openluchtmuseum van het kabinet samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam.

„Voor 1 februari moeten wij samen een plan indienen bij het ministerie”, vertelt de woordvoerster. „Daarna adviseert de Raad voor Cultuur erover. Op Prinsjesdag wordt bekend of we hier geld voor krijgen en hoeveel precies.” Tot die tijd geeft het Openluchtmuseum geen geld uit aan de projecten van het NHM.

    • Claudia Kammer