Avond van danspasjes

In de jaren 80 waren het Fame, Dirty Dancing en Flashdance. Nu zijn het Shall we dance? en Step Up 1 en 2. Dansfilms. In 2001 begon hun comeback, met het relatief originele Save the last dance. Maar sindsdien is het genre een formule geworden, met minimale variaties. Vanavond doet Net 5 een avondje formulewerk. Make it Happen (Darren Grant, 2008) is de zoveelste film waarin iemand droomt van een danscarrière en te maken krijgt met veel tegenslagen. Lauryn verhuist naar Chicago voor de Chicago School of Music and Dance. Na een afwijzing besluit ze te gaan werken in een club, als boekhoudster. Als er op een avond geen danseressen beschikbaar zijn, gaat Lauryn het podium op. Drie keer raden: ze steelt de show.

Take the Lead (Liz Friedlander, 2006) is iets origineler: gebaseerd op het levensverhaal van Pierre Dulaine, die op basisscholen in achterstandswijken leerlingen de basisprincipes van stijldansen bijbrengt. Dulaine (van Europese afkomst) onderwijst een stel Amerikaanse tieners (vooral latino’s) goede manieren. De met hiphop en in een getto opgegroeide pubers reageren eerst vijandig op de muziek van Gershwin en de Europese dansvormen: saaaaai! Maar dan raken ze geïntrigeerd. En steken terloops wat etiquette op. Ze houden de deur voor vrouwen open en leren respect voor elkaar te hebben. Waar de Weense wals, de foxtrot en de tango al niet goed voor zijn. (NRC)