Afbraak moskee leidt tot onrust in China

In het noorden van China is het tot ernstige ongeregeldheden gekomen bij de afbraak van een moskee, die volgens de autoriteiten illegaal was opgetrokken.

Honderden moslims in het dorp Taoshan in de provincie Ningxia raakten slaags met de politie. Vijftig mensen raakten gewond en meer dan honderd mensen werden gearresteerd, meldde het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie gisteren in Hongkong. De incidenten speelden zich overigens al afgelopen vrijdag af.

Ook de Chinese autoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat de moskee is afgebroken en dat er gewonden waren. Sommige dorpsbewoners zeiden dat er zelfs twee mensen om het leven waren gekomen, maar dit is niet officieel bevestigd.

Volgens het informatiecentrum in Hongkong waren er duizend bewapende politieagenten ingezet in verband met de actie. De dorpelingen waren extra verbitterd over de gang van zaken omdat ze de moskee nog onlangs geheel hadden gerenoveerd. De moslims in het dun bevolkte, woestijnachtige gebied behoren grotendeels tot de Hui, een van de islamitische minderheden in China.

De communistische autoriteiten houden doorgaans nauwlettend in de gaten wat er zich rond moskeeën en andere religieuze gebouwen afspeelt omdat ze bevreesd zijn dat die uitgroeien tot verzetshaarden tegen het bewind.

In 2009 kwam het in de westelijke provincie Xinjiang, waar moslims talrijker zijn, tot hevige rellen tussen de minderheid van de Oeigoeren en en Han-Chinezen, veruit de grootste etnische groep in China. Daarbij kwamen bijna 200 mensen om het leven. (AP, BBC)