Adriaanse weg bij FC Twente - voorzitter Munsterman: ‘McClaren op ons lijstje’

Co Adriaanse omhelst FC Twente-voorzitter Joop Munsterman in betere tijden. Adriaanse vertrekt per direct. Foto NRC / Bas Czerwinski

Trainer Co Adriaanse vertrekt per direct bij FC Twente. Dat heeft de club uit Enschede bekendgemaakt op zijn website. Volgens Voetbal International wordt Steve McClaren gezien als de enige geschikte opvolger van Adriaanse.

Adriaanse werd begin dit seizoen nog met veel bombarie binnengehaald in Enschede. Hij zou de perfecte opvolger zijn van Michel Preud’homme, die naar Saoedi-Arabië vertrok voor het grote geld. De Belgische coach had in seizoen 2010/2011 de beker gewonnen en was op de slotdag van de competitie als tweede geëindigd in de Eredivisie.

Het jaar ervoor was FC Twente onder leiding van McClaren al kampioen van Nederland geworden. De recente successen voerden de druk voor het huidige seizoen stevig op.

Ook de naam ‘Co Adriaanse’ droeg uiteraard bij aan de hooggespannen verwachtingen. Adriaanse kende grote successen als trainer van Willem II, AZ, FC Porto en Red Bull Salzburg. Hij oogde bij zijn presentatie in Enschede bovendien ontspannen en gemotiveerd.

Beste spelers FC Twente vertrokken of geblesseerd

Maar gedurende het seizoen stapelden de problemen zich op voor de nieuwe coach van FC Twente. In de zomer vertrok regisseur op het middenveld Theo Janssen naar Ajax, en vlak na de start van de competitie verkaste smaakmaker Bryan Ruiz naar Fulham in Londen. De derde uitblinker in Enschede, Nacer Chadli, was het grootste deel van de eerste seizoenshelft geblesseerd.

Dit alles in ogenschouw genomen presteerde Adriaanse niet eens zo slecht.

  • In de Eredivisie verloor hij in zeventien duels maar twee keer.
  • In de Europa League won hij tweederde van de zes wedstrijden en overwinterde hij.
  • Adriaanse won begin dit seizoen de Johan Cruijff Schaal met FC Twente.
  • Gemiddeld scoorde zijn ploeg de eerste helft van dit seizoen zo’n 2,5 doelpunt per wedstrijd en kreeg zij maar één doelpunt per wedstrijd tegen.

Wel verloor Adriaanse op 22 december van PSV in de beker, na verlenging.

Aanvoerder Wisgerhof: ‘Vertrek Adriaanse beslissing van clubleiding’

Toch broeide er onvrede binnen de club over Adriaanse. Die onvrede bereikte voorzitter Joop Munsterman al vroeg in het seizoen, aldus Voetbal International. Ondanks herhaalde pogingen slaagde de voorzitter er echter niet in de halsstarrige en vaak wat betweterige Adriaanse in te bedden in de clubcultuur.

Toch zeggen de spelers van FC Twente volgens de Overijsselse krant Tubantia dat Adriaanse niet op hun verzoek vertrekt. Volgens aanvoerder Peter Wisgerhof is het vertrekt van Adriaanse “een beslissing van de clubleiding.”

Voetbal International schrijft dat McClaren de beoogde opvolger is van Adriaanse. McClaren zou binnen FC Twente worden gezien als de enige geschikte kandidaat.
Wisgerhof zegt over het gerucht dat McClaren mogelijk terugkeert naar Enschede: “Daar weten wij nog niks van. Maar goed mee samengewerkt.”

McClaren heeft nog geen contract getekend volgens voorzitter Munsterman. “Maar McClaren staat wel op ons lijstje.” Voorlopig nemen de assistenten van Adriaanse de taken waar.

    • Niels Posthumus